• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Biatlonbelg Michael Rösch: "Eindelijk ben ik er weer bij"

  Michael Rösch kan eindelijk aan zijn tweede Spelen beginnen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Twaalf jaar na zijn olympische medaille voor Duitsland is biatleet Michael Rösch er weer bij op de Winterspelen. Deze keer als Belg. "Ik zal met veel trots de Belgische kleuren verdedigen", belooft de 34-jarige atleet. Rösch mikt in Pyeongchang op de top 10. En als het even meezit op de top 6.

  "Top 10 of top 6"

  België heeft voor het eerst biatleten op de Winterspelen. De Fransman Florent Claude (26) en de Duitser Michael Rösch (34) zijn allebei tot Belg genaturaliseerd en verdedigen de kleuren van Team Belgium in Pyeongchang.

  "Ik ga hier voor een plaats in de top 10 of de top 6. Dan mag ik zeer tevreden zijn", blikt Rösch vooruit bij Sporza. "Het podium wordt haast onmogelijk, maar zeg nooit "nooit". Op de Olympische Spelen is al veel gebeurd."

  "De voorbije twee jaar draait het weer goed. Ik heb laten zien tot wat ik in staat ben als alles perfect verloopt. In Pyeongchang had ik nog geen supergevoel, maar dat hoeft niets te betekenen voor de wedstrijden zelf."

  Rösch staat op de deelnemerslijst van 4 disciplines. Zondag neemt hij deel aan de sprint, daarna volgt de achtervolging, de individuele biatlon en de massastart. De achtervolging is het lievelingsonderdeel van de bebaarde Belg.

   

  Programma/uitslagen Michael Rösch
  nummerdaguitslaglink
  10 km sprint zondag 11 februari38e verslag 
  12,5 km achtervolgingmaandag 12 februari23e verslag 
  20 km individueeldonderdag 15 februari75everslag
  15 km massastartzondag 18 februari/ 

  "Veel emoties"

  Michael Rösch was er voor het eerst (en voor het laatst) bij in 2006 toen hij goud veroverde met het Duitse estafetteteam op de Olympische Spelen.

  "Vancouver 2010 heb ik gemist, omdat ik onder de verwachtingen presteerde", legt Rösch uit. "In 2014 had ik nog net geen Belgisch paspoort, maar nu sta ik hier eindelijk weer. Het maakt veel emoties los."

  "Twaalf jaar is lang. Ik heb veel geleerd en veel meegemaakt", vertelt de 34-jarige biatleet. "Alles waar ik voor gewerkt had als sportman was ik allemaal kwijt. Ik moest zonder geld en zonder sponsors voort. Ik moest weer vanaf nul beginnen."

  "Ik ben dan ook nog eens ziek geworden en ik lag een tijd in de lappenmand met een achillespeesblessure, maar dat heeft me alleen maar sterker gemaakt. Ik ben zeer trots dat ik hier nu sta."

  "Met veel trots voor België"

  "België is geen groot wintersportland, maar de Belgen doen wel alles wat ze kunnen", gaat Michael Rösch voort. 

  "Ik ben Belg sinds 2014. Ik zal met veel trots de Belgische kleuren verdedigen. Ze hebben me gevraagd of ik de vlag wou dragen tijdens de openingsceremonie, maar dat vond ik meer iets voor een echte Belg."

  "Ik ben maar af en toe in België. In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk kan ik nu eenmaal beter trainen."

  Wrok tegen zijn vaderland koestert Rösch niet. "Neen, hoegenaamd niet. Ik zag gewoon geen perspectief meer bij het Duitse team. Ik heb geen ook enkel probleem met de Duitse delegatie."

  Dankzij crowdfunding naar de Spelen

  Dankzij crowdfunding haalde Michael Rösch bijna 24.000 euro op om zijn sport te kunnen uitoefenen. "Zelf heb ik 60 à 65.000 euro geïnvesteerd in mijn carrière. Dankzij privésponsors kon ik het hoofd boven water houden, dankzij de fans sta ik hier nu", doet hij zijn verhaal.

  Met 23.900 euro of 28.000 Zwitserse frank werden de verwachtingen van Rösch ruim overtroffen. De voormalige Duitser mikte op 20.000 Zwitserse frank. "Daarom heb ik met plezier 1.000 euro aan een kankerfonds overgemaakt", legt hij uit. "Mijn trainer heeft de strijd tegen kanker verloren."

  Rösch prijst zich dan ook erg gelukkig. "Ik ben zeer opgelucht", vertelt Michael Rösch. "Ik maak drie kruistekens: het eerste als ik in het vliegtuig zit, het tweede als ik geland ben en het derde als ik aan de start sta. Zondag zal ik dus erg opgetogen zijn."

  Rösch bij Sporza-reporter Stefaan Lammens:

  Video player inladen ...

  "The second biathlon life of Michael Rösch":