Ga naar de inhoud

Aftellen naar Pyeongchang: 2 - de Double McTwist 1260 van Shaun White

 wo 7 februari 2018 10:00
Shaun White is de grootste naam in de snowboardwereld.
Twee dagen voor de start van de Winterspelen in Pyeongchang gaan we terug naar Vancouver 2010. De Amerikaanse snowboarder Shaun White pakte in de halfpipe uit met een nieuwe truc: de double McTwist 1260.

Titelverdediger Shaun White stak er met kop en schouders bovenuit in Vancouver. Na de eerste run had "The Flying Tomato" het goud al op zak.

"In mijn tweede run had ik gewoon naar beneden kunnen boarden in ontbloot bovenlijf, maar ik ben een atleet", blikt White terug. En dat liet de Amerikaan ook zien.

White had een nieuwe truc op zak die hij met de wereld zou delen. Hij schudde een "double McTwist 1260" uit zijn mouwen.

Acht jaar later hebben maar weinig boarders die truc gekopieerd. Benieuwd waar White over een week mee uitpakt in Pyeongchang.

Weetjes over Shaun White:

  • White won goud in 2006 en 2010. Vier jaar geleden viel hij naast het podium. White werd vierde in Sotsji.
  • Na Sotsji kapte White even met snowboarden, maar verleren deed hij het niet. De Amerikaan kwalificeerde zich voor Pyeongchang met een 100, de perfecte score.
  • White is niet alleen de grootste naam in de snowboardwereld, hij is ook een kei in skateboarden. Over twee jaar maakt de sport zijn entree op de Olympische Zomerspelen. White twijfelt nog over zijn deelname. "Het wordt een moeilijke beslissing", blikt de 31-jarige stuntman vooruit.
  • Naast sportman is White ook een succesvolle zakenman. Hij runt onder meer een kledinglijn, hij organiseert festivals en hij is mede-eigenaar van een skigebied. Daarnaast speelt de boarder ook in een rockband.
  • In de aanloop naar Pyeongchang kwam White zwaar ten val op training in Nieuw-Zeeland. Zijn gezicht zat helemaal onder het bloed. White kreeg er wel de "frontside double cork 1440" onder de knie. Dat is zijn variatie op de "Yolo Flip" van regerend olympisch kampioen Iouri Podladtchikov.