• home
 • video
 • pas verschenen

  13 Russische atleten mogen alsnog hopen op deelname aan Winterspelen

  Over 6 dagen starten de Spelen. Met nog wat extra Russen of niet?

  Het IOC zet de deur op een kier voor 13 Russische atleten en 2 trainers om toch nog deel te nemen aan de Olympische Winterspelen in Peongchang. De beslissing ligt in handen van een onafhankelijk panel.

  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) deed donderdag uitspraak over de 39 Russische sporters die in beroep waren gegaan tegen hun levenslange schorsing door het IOC.

  28 van die 39 atleten zagen hun schorsing wegvallen, doordat er te weinig bewijzen waren om schuld aan te tonen. Maar het IOC verklaarde toen dat het einde van hun schorsing niet betekende dat de Russen automatisch een uitnodiging zouden ontvangen voor de Spelen.

  Een onafhankelijk panel, onder leiding van Valérie Fourneyron, de voormalige Franse minister van Sport, zal nu de knoop doorhakken. Het gaat om 13 atleten en 2 trainers. De overige 13 vrijgesproken Russen zijn ondertussen niet meer actief in de sport.

  Fourneyron stond ook aan het hoofd van de commissie die uiteindelijk besloot dat 169 Russische sporters onder neutrale vlag welkom zijn in Zuid-Korea.