• home
 • video
 • pas verschenen

  Russen vechten schorsing bij het TAS aan: wat moet u weten?

  0 / 0
  Het Internationaal Sporttribunaal TAS behandelt vanaf vandaag het beroep van 42 Russische wintersporters die van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een straf hebben gekregen voor dopingmisbruik bij de vorige Winterspelen in het Russische Sotsji. Sporza-journalist David Naert geeft een woordje uitleg.

  Waarover gaat het?

  Het IOC sloot Rusland uit in december vorig jaar. Geen enkele Rus met een dopingverleden mag deelnemen aan de Spelen van Pyeongchang.

  Op basis van eigen onderzoek werden 43 Russische sporters gediskwalificeerd van de Olympische Winterspelen in Sotsji.

  Van die 43 Russen, onder wie verschillende medaillewinnaars, vechten er 42 hun sanctie aan bij het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne, het TAS.

  Hoorzittingen

  De zaken worden collectief behandeld. Door de omvang moet het TAS zelfs uitwijken naar het Congrescentrum van Genève, de eigen kantoren zijn te klein.

  De tijd dringt ook, want eind januari worden de inschrijvingen afgesloten voor Pyeongchang.

  De Winterspelen beginnen over drie weken. Op dit ogenblik weten we nog altijd niet welke cleane Russen na een screening door het IOC zullen mogen deelnemen.

  Klokkenluider Rodtsjenkov

  Tijdens de hoorzittingen van het TAS zal klokkenluider Grigori Rodtsjenkov als getuige worden opgevoerd. De gewezen baas van het Russische dopinglab leeft ondergedoken in de Verenigde Staten, maar hij zal gehoord worden via een videolink.

  Wat hij zal vertellen zullen we wellicht niet te weten komen, want de zittingen van het TAS verlopen achter gesloten deuren.

  Hoe belangrijk is deze procedure?

  Bijzonder belangrijk. De schorsing door het IOC van Rusland was er eigenlijk al maar een halve. Want de neutrale sporters die mogen meedoen, zullen dat per slot van rekening mogen doen als olympische atleten van Rusland. Maar oordeelt het TAS in het voordeel van Rusland, dan blijft er van die sanctie niets meer over.

  De imagoschade voor het IOC en zijn voorzitter Thomas Bach zou kort voor de Spelen niet te overzien zijn.

  Ook de internationale sportfederaties kijken met argusogen toe. Verschillende van hen hebben nooit zin gehad om Rusland aan te pakken. De federaties in het rodelen, en bobslee en skeleton bijvoorbeeld, laten Russische sporters die door het IOC geschorst zijn doodleuk deelnemen aan hun eigen competities. Belangrijkste slachtoffer van dit trieste spektakel? De geloofwaardigheid van de sport.

  David Naert

  Bekijk een filmpje over het Russische dossier