• home
 • video
 • pas verschenen

  Lecluyse pakt EK-ticket op Flanders Swimming Cup: "Wil niet meer stressen"

  Lecluyse is al zeker van het EK in Glasgow.

  Mooi volk op de Flanders Swimming Cup het voorbije weekend, de eerste belangrijke zwemafspraak in groot bad. Uitblinker was Fanny Lecluyse, ze won de 50, 100 en 200 meter schoolslag en verzekerde zich op de eerste en laatste afstand van het EK in Glasgow van 2018. Pieter Timmers toonde zich dan weer sneller dan Emmanuel Vanluchene op de 100 meter vrije slag.

  Fanny Lecluyse zwemt beste tijden in reeksen

  De Flanders Swimming Cup is de eerste belangrijke zwemcompetitie in groot bad van 2018, die plaatsvindt in Antwerpen. De Belgische zwemtop kan daarin zijn kunnen tonen tegen internationale zwemmers.

  Lecluyse won zaterdag de 100 meter schoolslag, waarbij ze 4 honderdsten tekortkwam voor Glasgow. Zondag was ze de beste op de 50 en 200 meter schoolslag. Ze zwom de EK-limieten in de reeksen: 31"19 op de 50 meter en 2'28"25 op de 200 meter.

  Jarige Timmers klopt Vanluchene op 100 meter vrije slag

  Pieter Timmers werd gisteren 30 jaar. Hij besloot dan maar zichzelf een cadeau te geven en won de 100 meter vrije slag. De zilverenmedaillewinnaar van Rio zwom de afstand in 49"03, 5 honderdsten te traag voor een EK-kwalificatie. Emmanuel Vanluchene werd tweede in 49"49.

  Fanny Lecluyse: "Veel geweend na gemiste WK"

  2017 was niet het jaar van Lecluyse, ze miste het WK. "2017 was slecht begonnen, omdat ik telkens net de limieten miste op de 50 en 200 meter. Ik mocht niet naar het WK en dat was zeer frustrerend voor mij."

  "Ik had gehoopt dat ze me zouden delibereren. Ik denk niet dat ze beseffen wat een zwemmer er allemaal voor doet. Ik heb het daarna een drietal weken heel lastig gehad, waarbij ik 's avonds vaak zat te wenen. De eerste weken ben ik ook niet gaan zwemmen, de zin was weg."

  "Ik voel dat ik nog niet klaar ben om te stoppen. Ik zwem echt graag. Ik ga er alles voor blijven doen, maar ik ga vooral doen wat ik graag doe en niet meer stressen. Ik wil mezelf geen druk opleggen, maar een medaille op het EK van 2018 zou mooi zijn. Ik hoop ergens om naar de Spelen in Tokio (2020, red) te gaan. Daarom zwem ik ook voort, ik heb nog niet getoond wat ik echt waard ben."

  Rik Valcke (VZF): "EK-limieten zwemmen op Vlaams kampioenschap"

  De hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie, Rik Valcke, blikte bij Sporza terug op het event. "Deze wedstrijd valt zeer vroeg, maar het is voor de zwemmers een eerste test in groot bad. Het is de eerste grootbadwedstrijd voor de meesten."

  "Het is een heel leuk concept, er zijn veel internationale zwemmers van een hoog niveau. Maar bij hen merk je ook nog dat ze net uit de winter komen en dat hun tijden ook nog niet super zijn.  Het is ook wel goed, vind ik, dat onze zwemmers zien dat het bij die buitenlanders ook nog niet helemaal goed gaat."

  "Volgende maand hebben we het Vlaams kampioenschap. Ik denk dat er daar wel enkele EK-limieten gezwommen gaan worden. Ik gok dat we met een 7-tal naar het EK in Glasgow kunnen gaan en dan reken ik nog op de aflossingsploegen op de 4x100 m en de 4x200 m."

  Herbekijk de uitzending van de Flanders Swimming Cup: