• home
 • video
 • pas verschenen

  Dit is de wel heel bijzondere job van veldrijdster Ellen Van Loy

  Video player inladen...
  0 / 0
  Ellen Van Loy is een bijzondere vrouw. De ene helft van de week traint ze zich te pletter voor haar volgende cross, de andere helft werkt ze keihard in het zorgcentrum MPI in Oosterlo.

  "Bij momenten heel zwaar"

  Sporza zocht de 37-jarige renster van Telenet Fidea Lions op in Oosterlo. Ellen werkt er als begeleidster in een zorgcentrum voor mensen met een mentale beperking.

  "Bij momenten is dat best een zware job", zegt Van Loy. "Als we de patiënten bijvoorbeeld moeten helpen om hun pyjama aan te trekken. Maar de vriendschap die je hier krijgt, is heel uniek."

  Volgt het zorgcentrum de prestaties van Ellen Van Loy op de crossfiets? "Absoluut. Voor een groot deel van de groep ben ik altijd de winnaar. Bij anderen moet ik me elke week verantwoorden waarom ik net niet gewonnen heb. Of waarom ik zo vaak val..."

  "Nachtwerk en een speciale regeling tijdens de winter"

  Dat Ellen Van Loy haar carrière als veldrijdster kan combineren met deze job is vrij bijzonder. "Ik heb een speciale regeling tijdens het veldritseizoen. In de 6 crossmaanden werk ik 20 uur per week."

  "Of een halftijdse job beter is voor mijn conditie? Ik weet het niet. Ik moet ook vaak 's nachts werken. Toen ik voltijds werkte, lukte de combinatie ook, maar de tegenstand wordt sterker en ik word wat ouder."

  "Als ik nog altijd wil meekunnen op het hoogste niveau, dan wordt rusten alsmaar belangrijker. Daarom is een halftijdse job een goede keuze."

  "Soms wel frustraties dat andere veldrijdsters niet werken"

  Het vrouwenveldrijden is de laatste jaren volledig opengebloeid. Veel collega-rensters focussen enkel op het veldrijden, terwijl Van Loy daarnaast nog werkt. Leidt dat soms niet tot frustraties?

  "Ja, maar die frustraties zijn even snel weg als ze komen", zegt Van Loy. "Ik kies er ook zelf voor om deels te werken en zo de druk een beetje van me af te houden."

  "Maar natuurlijk wil je meekunnen met de top van het vrouwenveldrijden. Soms steek ik er mijn neus wel eens tussen, maar nog veel te weinig. Van mijn zege in Gavere heb ik heel hard genoten. Dat zal voor jaren een hoogtepunt blijven."

  "Door mijn job kan ik het veldrijden beter relativeren. Maar ik relativeer misschien ook gemakkelijker, omdat ik later in het veldrijden gerold ben. Als ik het met de paplepel had meegekregen, zou het anders geweest zijn. Dan was ik misschien ook wel "egoïstischer"."

  "Ik vertoef graag in de veldritwereld, maar ik ben ook blij dat ik het achter mij kan laten. Ik heb wel het gevoel dat ik iedereen recht in de ogen kan kijken in het veldrijden. Er is altijd plaats voor een babbeltje en dat is fijn."

  "Sanne Cant wordt opnieuw wereldkampioen"

  "Of de vrouwencross op zijn hoogtepunt zit? Het is de laatste tijd heel moeilijk om in de top 10 te eindigen", vindt Ellen Van Loy. "In de breedte zijn er veel meer rensters die in aanmerking komen voor het podium en de zege.

  Wie wordt er wereldkampioen? "Sanne Cant (foto). Ik denk dat ze er alles zal aan doen om haar regenboogtrui te verdedigen."

  Bekijk de reportage:

  Video player inladen...