• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Salbutamol rijmt op clenbuterol en is ook een hormoon met opbouwende eigenschappen"

  Froome plaste te veel Salbutamol na de 18e rit van de Vuelta.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Froome plaste te veel Salbutamol na de 18e rit van de Vuelta.

  Video player inladen ...
  De "positieve plas" van Chris Froome sloeg in als een bom. Servaas Bingé, de ploegdokter van Lotto-Soudal, geeft meer tekst en uitleg bij salbutamol, het middel dat werd aangetroffen in de urine van de Brit. "De toegestane waarde is overschreden en dus moet er bekeken worden hoe dat komt."

  "Ook bij Lotto-Soudal zijn er renners die salbutamol nemen"

  Mocht Chris Froome het middel eigenlijk innemen? "Dat mocht hij zeker", aldus Bingé. "Salbutamol is een middel dat in puffers verwerkt wordt. Het middel ontspant de spierwanden van de luchtwegen en zorgt er op die manier voor dat er meer zuurstof door de luchtpijp stroomt."

  "We weten dat er bij atleten heel vaak astma voorkomt. Astma wordt net getriggerd door inspanningen. Veel atleten krijgen dan ook salbutamol voorgeschreven. Het middel is niet verboden voor alle duidelijkheid en ook bij Lotto-Soudal zijn er renners die het gebruiken."

  "Salbutamol wordt door het lichaam opgenomen en verwerkt in de nieren. Er wordt een concentratie uitgescheiden en die mag niet boven een bepaalde grens gaan. Als je 5 keer puft, zal je concentratie X hebben. Als je 10 keer puft, zal die concentratie hoger zijn."

  "In het geval van Chris Froome ligt de concentratie te hoog, waardoor men kan vermoeden dat er te veel gepuft werd."

  "Het kan zijn dat Froome die dag veel last had en ad libitum pufte"

  Bij Team Sky steken ze de "positieve plas" op de voeding van Froome die dag. "Dat is een plausibele uitleg. Er kan heel veel beïnvloeding zijn van voedingsmiddelen. We kennen bijvoorbeeld allemaal het voorbeeld van bepaalde medicatie waarbij je geen pompelmoessap mag drinken."

  "Dat komt omdat die medicatie wordt afgebroken door dezelfde enzymen in het lichaam. Ik ben natuurlijk niet op de hoogte van de zaak-Froome, maar het feit dat de concentratie te hoog is, wil zeggen dat er te veel gebruikt is."

  "Hoe dan ook hebben ze de limiet overschreden. Het is niet aan mij om te beslissen of dat dopinggebruik is of niet."

  "Ik volg zelf heel graag de regels van het spel. Als ik een atleet heb die salbutamol nodig heeft, zeg ik er altijd bij dat ze moeten opletten met de dosis. Het zou kunnen zijn dat Froome die dag heel veel last heeft gehad en dat hij ad libitum is beginnen te puffen."

  "In hoge dosissen kan salbutamol opbouwend werken"

  Is salbutamol dan prestatiebevorderend of niet? "Het heeft de bijkomende eigenschappen, en dat is het vervelende van de zaak, dat het ook een beetje een hormonaal anabool is. Het rijmt op clenbuterol en het zit ook in de familie van de anabolen. Dat zijn hormonen met opbouwende eigenschappen."

  "In hoge dosissen kan salbutamol opbouwend werken. Dat is de grijze zone waarin we ons nu bevinden. Is het gebruikt om astma te behandelen of om andere redenen? De waarde is overschreden en dus moet er bekeken worden hoe dat komt."