• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Russische vice-premier Moetko over olympische ban: "De sporters zijn belangrijker"

  Vitali Moetko vindt zijn eigen straf van secundair belang.

  Vitali Moetko kreeg deze week een levenslange olympische ban opgelegd vanwege zijn rol in het Russische dopingschandaal. Hij zit echter meer in met het lot van de Russische atleten, die niet zeker zijn of ze mogen deelnemen aan de winterspelen.

  Volgens het IOC speelde Vitali Moetko als toenmalig minister van Sport een belangrijke rol in het Russische dopingschandaal tussen 2011 en 2015. Daarom werd hij eerder deze week levenslang verbannen van de Olympische Spelen. Zelf vindt hij deze straf van secundair belang: "Het draait niet om mij maar om de sporters."

  Veel Russische atleten zijn door het dopingschandaal niet zeker van deelname aan de winterspelen in Zuid-Korea. "Ik lig meer wakker van hun problemen dan van mijn verbanning van de Olympische Spelen", zegt Moetko. "Ik heb er mijn idee over, maar nogmaals, het belangrijkste zijn de sporters."