• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Poetin kondigt aan dat Rusland de Spelen van 2018 niet zal boycotten

  Vladimir Poetin.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Rusland zal "de Russische atleten die onder de olympische vlag willen deelnemen aan de OS 2018 niet tegenhouden". Dat heeft president Vladimir Poetin bekendgemaakt. Die reageerde voor het eerst publiek na de uitsluiting van zijn land van de Winterspelen in Pyeongchang door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

  Poetin was op werkbezoek in een fabriek in Nijni Novgorod, toen hem vragen over de IOC-straf werden gesteld.

  "Zonder de minste twijfel zullen wij geen enkele blokkage opleggen. Wij zullen onze sporters niet tegenhouden om deel te nemen. Zij bereiden zich hun hele carrière voor op deze competities. Die is heel belangrijk voor hen."

  Het IOC sloot gisteren Rusland uit na het wijdverbreide dopingschandaal rond Sotsji 2014. Individuele atleten die kunnen bewijzen dat ze dopingvrij waren en zijn en die getest werden in het buitenland, mogen onder de neutrale, olympische vlag meedoen.

  Er waren geluiden dat Rusland een algehele boycot zou afkondigen, maar Poetin verwerpt vandaag dus die optie.

  Poetin: "Geen staatssteun voor doping, dus waarom geen nationale symbolen?"

  Poetin herhaalde dat Rusland nog altijd de beschuldigingen van een staatsgesteund dopingsysteem niet aanvaardt. Hij noemde de beslissing van het IOC "een oneerlijke collectieve straf", die alles weg heeft van "een politiek gemotiveerde beslissing".

  "Het belangrijkste is dat in de conclusies van de IOC-commissie geschreven is dat er geen enkel staatsgesteund dopingsysteem was", aldus Poetin, die zich daarom afvroeg "waarom Russische sporters niet onder een Russische vlag mogen deelnemen".

  "Veroordeel enkel zij die schuldig zijn. En als er geen staatssteun was, waarom dan onze nationale symbolen verbieden? Dat is een grote vraag."

  Zijn vicepremier Vitali Moetko, al 10 jaar dé sportverantwoordelijke van het regime, is levenslang geschorst van de Spelen als een van de spilfiguren in het dopingsysteem.

  Poetin: "Ik heb nooit de opdracht gegeven, aan bijvoorbeeld de minister van Sport of andere organisaties, om de Spelen te winnen. Die missie was er nooit."

  "Ik heb nooit de opdracht gegeven, aan bijvoorbeeld de minister van Sport of andere organisaties, om de Spelen te winnen. Die missie was er nooit."

  Het valt op dat de reacties van Rusland eerder gematigd zijn. Volgens waarnemers komt dat om de organisatie van het WK voetbal komende zomer niet het gedrang te brengen.