• home
 • video
 • pas verschenen

  Roep om videoref na "spookgoal" van Messi: "Kwestie van gerechtigheid"

  Lionel Messi scoorde niet.

  Consternatie alom: in de Spaanse topper tussen Valencia en Barcelona gaat een schot van Messi duidelijk achter de lijn, maar de scheidsrechters zien dat niet. De roep om videotechnologie klinkt weer luid. Volgend seizoen voert Spanje de videoref (VAR) in.

  In het duel tussen leider Barcelona en nummer 2 Valencia, allebei ongeslagen, blunderde doelman Neto op een schot van Messi. De bal ging helemaal over de doellijn, vooraleer de Braziliaan hem uit zijn doel sloeg. Alle Barcelonezen juichten, maar ref Villanueva liet gewoon voortspelen.

  Messi en zijn teammaats gingen verhaal halen bij de scheidsrechter, maar die zwichtte niet. Zijn assistent had het ook niet gezien. Zo kon Villanueva zijn beslissing niet omdraaien. In Spanje bestaat de videoref immers nog niet, als enige van de 5 grote Europese liga's.

  Busquets: "La Liga is beste competitie ter wereld en verdient beste technologie"

  Na de match, die op 1-1 eindigde, regende het reacties op de niet-erkende goal. Jordi Alba, in het slot de maker van de 1-1, sloeg en zalfde: "Het was een duidelijke fout van de officials. Dat kan iedereen overkomen, maar ik zag vanaf het middenveld dat het een doelpunt was. Tijdens de rust zagen we de fase op televisie. Dit is geen kwestie van interpretatie. Dit moeten ze zien. De VAR zou een technologie zijn die het voetbal zou helpen. Dit overkwam ons vorig seizoen ook al tegen Betis."

  Sergio Busquets wil dat de videoref er snel komt: "La Liga heeft de beste spelers ter wereld. Het is de beste competitie ter wereld en verdient dan ook de beste technologie. Dat is een kwestie van gerechtigheid. De VAR zal niet alles kunnen verduidelijken, maar acties als deze wel. We hebben nood aan deze evolutie. De bal was over de lijn, maar ref en assistent zagen het niet."

  Voor coach Ernesto Valverde was het duidelijk een doelpunt, maar hij reageerde kalm. Omdat Barcelona op de 9e speeldag tegen Malaga ook een onreglementair doelpunt maakte, toen een bal duidelijk buiten het veld was geweest. "Ik bekijk het op een positieve manier. Ik ben blij dat ondanks de controverse we onze concentratie niet verloren en dat we nog konden reageren na de 1-0."

  Volgend seizoen videoref in Spanje

  In de Spaanse Liga, die wil wedijveren met de Premier League qua tv-rechten, is zowel de VAR als de doellijntechnologie niet aanwezig.

  De Liga en de Spaanse voetbalbond hebben de voorbije dagen evenwel bekendgemaakt dat de videoref volgend seizoen zou ingevoerd worden.

  Bekijk nog eens de "spookgoal" van Messi:

  Vermaelen: "Blij met 90 minuten"

  Thomas Vermaelen speelde zijn eerste competitieminuten dit seizoen voor Barcelona. De verdediger maakte een goeie beurt en stond de hetle match op het veld.