• home
 • video
 • pas verschenen

  "Oranje is geen België, waar je kunt kiezen uit topspelers"

  Volgt Ruud Gullit (l) Dick Advocaat (r) op?

  In Nederland breken ze zich het hoofd over een opvolger voor Dick Advocaat. "Een aartsmoeilijke job", vindt de huidige bondscoach van Oranje. Als de bond hem vraagt, wil hij eventueel nog aanblijven.

  "Nieuwe bondscoach moet bouwen"

  Dick Advocaat (70) nam in de WK-voorronde over van Danny Blind. De kleine generaal won 4 van zijn 5 wedstrijden, maar dat volstond niet voor de eindronde in Rusland. Hij weet waar Oranje de schoen wringt.

  "Kijk naar Zweden. Die hebben niet de beste spelers, maar vormden wel een team", vertelt Advocaat in een interview met Voetbal International. "IJsland, ook zo’n voorbeeld, ook geen topspelers, maar wel gewoon naar het WK, weer met een groep die al lang bij elkaar is."

  "Het is aan de nieuwe bondscoach dat hij nu gaat bouwen aan een elftal en ik zeg je dat is echt een hartstikke moeilijke job. Het is geen België, waar je kunt kiezen uit topspelers."

  "Je hebt zat goede spelers, maar daar moet je een team van maken. Die tijd is er nu en die tijd moet je dan wel goed gaan gebruiken."

  "Wie staat er te springen?"

  Dick Advocaat ligt nog anderhalve maand onder contract bij de Nederlandse voetbalbond. "De KNVB is nu aan zet en moet bepalen hoe ze de toekomst in willen", vindt hij. "En met wie."

  "Tot die tijd blijf ik in charge, dat is contractueel zo bepaald. We gaan nu eerst naar Schotland, prachtige wedstrijd met voor mij een persoonlijk tintje."

  Een buitenlandse opvolger vindt Advocaat geen goed idee. "Wie staat er dan te springen?", vraagt hij zich af. "Dat geldt ook voor de Nederlandse trainers. De meeste liggen vast, zoals Ronald Koeman en Peter Bosz (foto). Of ze hebben aangegeven niet te willen, zoals Louis van Gaal en Frank de Boer. Of zijn pas bezig aan hun eerste club."

  "Je hebt 15 momenten per jaar waarin je iets moet kunnen doen. Het is geen makkelijk werk en je moet het nog durven ook."