• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch zwemkampioen Ervin steunt boycot bij Amerikaans volkslied: knielt in Rio

  Ervin veroverde vorig jaar in Rio olympisch goud op de 50m vrij.

  Zwemmer Anthony Ervin (36) is de eerste Amerikaanse sporter los van het American football, basketbal, baseball of voetbal die de boycotbeweging bij het volkslied steunt. Bij een zwemmeeting in Rio, in Brazilië, knielde hij uit protest tegen de rassendiscriminatie en het politiegeweld in de VS.

  Ervin, die vorig jaar op zijn 35e verrassend olympisch goud veroverde op de 50 meter vrije slag, ging op één knie zitten toen het volkslied weerklonk na de overwinning van de VS in de 4x200 meter gemengd op de meeting Raia Rapida.

  De vader van Ervin is Afro-Amerikaan en een oudstrijder van Vietnam. Op zijn Twitter-account gaf de zwemmer wat duiding bij zijn daad: "Mijn punt is dat ik levens wil redden en de ongelijkheid wil begrijpen."

  De protestbeweging werd vorig jaar het leven ingeroepen door Colin Kaepernick, de voormalige quarterback van de San Francisco 49ers. De voorbije weken is de boycot fel toegenomen - vooral in het NFL-American football - door felle kritiek van president Trump. Die vindt dat het knielen een gebrek aan respect voor de VS betekent.

  Beelden en tweet van Ervin: