• home
 • video
 • pas verschenen

  Duel in Barcelona gaat door: "Veroordelen gebeurtenissen in Catalonië"

  Catalaanse vlaggen en spandoeken met "Si" in de tribunes.

  Terwijl Catalonië op zijn kop staat door het referendum over onafhankelijkheid, moet Barcelona vandaag een thuismatch spelen tegen Las Palmas, maar dat zal zonder toeschouwers zijn.

  Het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië wordt door het bestuur in Madrid niet getolereerd. Er zijn dan ook allerlei pesterijen om de kiezers het stemmen te beletten. Maar dat zorgt dan weer voor relletjes her en der.

  In die grimmige sfeer moet FC Barcelona, een club die zijn Catalaanse identiteit met trots uitdraagt, vanmiddag om 16.15u een thuismatch spelen tegen Las Palmas.

  Na een crisisvergadering van het bestuur van Barcelona diende de club een verzoek in bij de Spaanse bond om de match uit te stellen naar een latere datum. Maar er werd uiteindelijk toch beslist om de match te spelen, achter gesloten deuren weliswaar.

  "FC Barcelona veroordeelt de gebeurtenissen die vandaag plaatsgevonden hebben in Catalonië", laat Barcelona weten in een persmededeling. "Burgers worden verhinderd om hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen."

  "We hebben beslist om de wedstrijd achter gesloten deuren te spelen, omdat de Spaanse voetballiga geweigerd heeft om de wedstrijd uit te stellen."

  Barcelona: "Spelen met Catalaanse vlag in ons hart"

  De vicevoorzitter van Barcelona had al laten weten dat Barcelona, áls de match doorgaat, zoals altijd met de Catalaanse vlag achteraan op de boord van het shirtje zou spelen. "Want die vlag zit niet alleen in onze nek, maar ook in ons hart."

  Aan de andere kant liet tegenstander Las Palmas in een officiële mededeling weten dat het een Spaanse vlag op de truitjes zou dragen. "Omdat wij geloven in de eenheid van Spanje", klinkt het in een mededeling.

  Piqué gaat stemmen, ook Xavi en Puyol spreken zich uit

  Enkele uren voor de match is Gerard Piqué, een van de meest uitgesproken voorvechters van de Catalaanse onafhankelijkheid, ook zijn stem gaan uitbrengen. "Maar wat hier overal gebeurt, is een schande", zegt de Barça-verdediger over de ongeregeldheden. "De beelden spreken voor zich."

  Ook ex-spelers Xavi en Carles Puyol hebben zich tot Twitter gewend om hun (bondige) mening over het referendum kenbaar te maken. "Verkiezingen zijn het toppunt van democratie", vindt boegbeeld Puyol.

  Xavi postte dan weer een filmpje. "Wat er vandaag gebeurt in Catalonië is een schande. Het is onaanvaardbaar dat mensen in een democratisch land niet kunnen stemmen."

  Tweets van de (ex-)spelers van Barcelona