• home
 • video
 • pas verschenen

  Kris Wauters: "Een Belg in de MotoGP, dat zagen we niet aankomen"

  Hoe ver schopt Xavier Siméon het in de MotoGP?

  Met Xavier Siméon heeft België vanaf volgend jaar een landgenoot bij de grote jongens van het motorracen. Motorsportliefhebber Kris Wauters is razendenthousiast. "Als hij zich kan bewijzen, kan hij na een paar jaar overstappen naar een topmachine."

  "Dit is fantastisch nieuws", vindt Kris Wauters. "De MotoGP is toch vooral een Spaanse en Italiaanse wereld. Het racen op circuits met een motor is daar ingebakken. Dat er ooit een Belg in de MotoGP zou geraken, dat hadden we niet zien aankomen."

  Waarom is het Siméon dan wel gelukt? "Ten eerste door het talent. Het zit in zijn genen, want zijn vader was ook een motorracer. Toch heeft Siméon het op eigen kracht in de lagere klassen moeten waarmaken."

  "Ten tweede ook de steun uit het bedrijfswereld. Die zal hij inmiddels wel achter hem hebben kunnen scharen. Het gaat gelukkig niet om de budgetten zoals in de Formule 1, maar voor een degelijke machine gaat het nog altijd om ongeveer 1 miljoen euro."

  Siméon zal zich ook in de MotoGP moeten opwerken. "Als hij zich goed kan bewijzen, houdt niets hem tegen om over 2 à 3 jaar over te stappen naar een topmachine."

  "Of hij ook wereldkampioen kan worden? Ik denk het wel, maar ik kan zijn talent niet genoeg inschatten om daarover te oordelen. In de GP2 liet hij toch een paar sterke prestaties zien op een mindere motor. Het zal wel een aanpassing worden, want het is toch een andere wereld. De power in die machines is hallucinant."

  "Waanzinnig spectaculaire races"

  MotoGP is in ons land een beetje een verwaarloosd kindje, ook in de media. Kris Wauters hoopt dat hier nu verandering in zal komen. "De wedstrijden zijn waanzinnig spectaculair. Er zijn soms 3, 4, 5 rijders die om de zege strijden. Anders dan in de F1, waar strategie een belangrijke rol speelt, is het ook niet zo ingewikkeld. Ze vertrekken en wie als eerste over de finish komt, heeft gewonnen."