• home
 • video
 • pas verschenen

  Eddy Demarez: "Red Flames laten een dubbel gevoel achter"

  Demarez: "Bondscoach Serneels verdient een dikke pluim"

  Eddy Demarez blikt terug op het EK-debuut van de Red Flames. Hun campagne zorgde voor een golf van enthousiasme bij het Belgische publiek. "Een logische uitschakeling, maar toch laat de campagne een wrange nasmaak achter", zegt hij.

  "Een gemiste kans"

  Eddy Demarez beleefde het EK-debuut van de Red Flames vanop de 1e rij. Hij zag een gemotiveerd België dat te weinig in de eigen kansen geloofde. "De campagne van de Red Flames zorgt voor een dubbel gevoel. Volgens mij is het een gemiste kans, zeker wanneer je ziet wat we hebben laten liggen in de openingsmatch tegen Denemarken", reageert Demarez.

  "Op papier stond deze vroege uitschakeling al even vast, dus doorstoten naar de kwartfinale zou sowieso straf geweest zijn. Maar als je ziet hoe de Belgen zich overstegen hebben, neemt teleurstelling toch de bovenhand. We hebben gewoon "te Belgisch" gespeeld: afwachten en zien waar dat toe leidde. Er was meer lef nodig om hoger te kunnen mikken."

  "Bondscoach Serneels verdient een pluim"

  Bondscoach Serneels was een van de spilfiguren in het EK-avontuur van de Red Flames. "Hij heeft zijn enorme gedrevenheid over kunnen brengen op zijn speelsters. Als je ziet wat hij de laatste 5 jaar heeft bereikt, dan verdient dat een grote pluim. Ook de voetbalbond speelde natuurlijk een grote rol door al die extra investeringen. Maar al die middelen renderen niet zonder een coach als Serneels die van een groep voetbalsters een hecht en gedreven team kan maken", laat Demarez optekenen.

  "Vrouwenvoetbal treedt uit de schaduw"

  Veel Belgische voetbalfans leefden de afgelopen week mee met de Red Flames. De EK-campagne zorgde voor de positieve vibe waar het vrouwenvoetbal zo naar snakte. "Vrouwenvoetbal is altijd een nichesport geweest, zelfs binnen de vrouwensport, in tegenstelling tot basketbal of volleybal. De Red Flames hebben zich nu een weg naar het hart van voetbalminnend België gebaand."

  "Ook de sfeer rond het toernooi was een hele verademing. Alles verliep heel gemoedelijk - het contrast met mannenvoetbal kon amper groter zijn. Supporters van beide teams die broederlijk naast elkaar zitten, of kinderen die samen met hun ouders of grootouders komen supporteren. Dat kan je je haast niet inbeelden op een EK bij de mannen, als je ziet hoe sommige supporters zich daar laten gelden", besluit Demarez.

  "Voortgaan op dit positieve elan"

  De opflakkering van de Red Flames zorgde voor een serieuze boost van het Belgische vrouwenvoetbal. Maar waar ligt de toekomst na dit EK? "De komende jaren moeten we voortgaan op dit elan. Dat kan alleen door te blijven investeren en de jeugd een kans te geven", geeft Eddy Demarez mee. "De aanstormende talenten krijgen nu een veel professionelere opleiding mee en dat zal zeker zijn vruchten afwerpen in de toekomst."