• home
 • video
 • pas verschenen

  Sven Vanthourenhout volgt Rudy De Bie op als bondscoach veldrijden

  De Bie samen met Vanthourenhout na de wereldtitel bij beloften 2001.

  0 / 0

  De Bie samen met Vanthourenhout na de wereldtitel bij beloften 2001.

  Sven Vanthourenhout wordt op 1 augustus de nieuwe bondscoach van de veldrijders. Rudy De Bie, die 15 jaar met veel succes aan het sportieve roer stond, verlaat de Belgische bond en gaat de algemene jeugdopleiding van Cycling Vlaanderen uitwerken. De Belgische bond maakte het nieuws vanmiddag bekend.

  Exit Rudy De Bie

  Rudy De Bie (61) was bondscoach van de veldrijders sinds 2002. Na het succesvolle WK in Zolder volgde hij de betreurde Eric De Vlaeminck op. Als crosscoach haalde De Bie tientallen WK-medailles.

  "De Bie stond 15 jaar met veel succes aan het hoofd van de nationale ploeg en is nu toe aan een nieuwe uitdaging", luidt het in een persbericht van de bond.

  "Cycling Vlaanderen hervormt de opleiding van de jeugd en Rudy De Bie is op basis van zijn ruime ervaring de geknipte man om dat project in juiste banen te leiden."

  "Het initiatief van Cycling Vlaanderen breekt met een jarenlange traditie en wil de jeugd een moderne, aantrekkelijke voorbereiding op het fietsen bieden. De verwezenlijking van dit project en de tijd die dat zal vergen, maakt het voor De Bie onmogelijk om die taak te combineren met zijn werkzaamheden als bondscoach van de veldrijders."

  Enter Sven Vanthourenhout

  Zijn opvolger, Sven Vanthourenhout (36), komt over van Telenet-Fidea Lions. Hij was bij de ploeg van zijn goede vriend Sven Nys ploegleider. "Deze aanwerving kadert ook in de modernisering van de technische staf van Belgian Cycling", besloot het communiqué.

  Eind 2016 had ex-mountainbiker Filip Meirhaeghe de verantwoordelijkheid over de Belgische mountainbikers al overgenomen van De Bie.

  50 Belgische WK-medailles sinds 2003

  De Belgische medaillebalans op WK's veldrijden sinds Rudy De Bie bondscoach werd oogt indrukwekkend. De elite mannen, vrouwen en de beloften wonnen samen 50 medailles. De Bie werd daarbij gediend door de weelde in het Belgische kamp.

  Als bondscoach maakte hij van dichtbij de doorbraak mee van onder meer Sven Nys, Bart Wellens, Niels Albert, Wout van Aert en Sanne Cant.

  De afgelopen 15 jaar won een Belg tien keer het WK bij de mannen en 21 keer eindigde een landgenoot op de tweede of derde plaats. Sanne Cant zorgde vier keer voor een medaille bij de vrouwen, waaronder dit jaar haar eerste gouden.

  Bij de beloften was België de afgelopen 15 edities goed voor 15 medailles. Vijf keer was dat goud: voor Kevin Pauwels in 2004, Niels Albert (2008), Wout van Aert (2014), Michael Vanthourenhout (2015) en Eli Iserbyt (2016)

  Sven Vanthourenhout, aan wie De Bie de fakkel van bondscoach doorgeeft, werd zes keer door De Bie geselecteerd voor het WK. In zijn topjaren 2004 en 2005 reed Vanthourenhout naar WK-brons. 

  Wellens wint het eerste WK onder bondscoach De Bie in 2003

  Nys wint het WK 2005 met dank aan Sven Vanthourenhout

  Albert wint zijn eerste WK in Hoogerheide

  Emotionele De Bie: "Femke heeft alles en iedereen bedot"

  Van Aert rijdt naar zijn tweede wereldtitel op rij in Luxemburg