• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ronaldo lacht nauwelijks. Behalve als André Silva scoort"

  "André Silva (l) en Cristiano Ronaldo (r) zoeken mekaar op het veld."

  In de Confederations Cup zijn we toe we aan de halve finales. Eddy Demarez neemt de 4 teams onder de loep. "Portugal wil het toernooi echt winnen", merkt onze commentator op. "Normaal gezien spelen ze zondag de finale tegen Duitsland."
  Confederations Cup: Halve finales
  woensdag 20uPortugalChili
  donderdag 20uDuitslandMexico

  Portugal: "Ronaldo en Silva lijken broers"

  "Wat puur talent betreft, is Portugal de sterkste", vindt Eddy Demarez. "De Europese kampioen heeft een ploeg die de Confederations Cup wil winnen. Het jonge talent en de ervaring hangen goed aan mekaar."

  "Voorin heeft Portugal de ontbrekende schakel gevonden. André Silva (video) is een topspits. Cristiano Ronaldo noemt hem niet voor niets zijn opvolger."

  "Het klikt ook met Ronaldo. Ze zoeken mekaar op het veld. Als een ploegmaat scoort, zie je Ronaldo zelden lachen. Voor André Silva kan er wel een smile af. Dat zegt iets."

  "Silva lijkt ook op Ronaldo. Het zouden broers kunnen zijn. André Silva is ook groot, stevig, snel, doelgericht en technisch onderlegd. Tegen Nieuw-Zeeland heeft hij een knap doelpunt gemaakt. Na een versnelling besloot hij kruiselings in de winkelhaak."

  Chili: "Finale avant la lettre tegen Portugal"

  "De Chilenen hebben een ervaren ploeg", vertelt Eddy Demarez over de Zuid-Amerikaanse kampioen. "Ze spelen al lang samen, ze staan erg gedreven op het veld en ze vechten voor elke bal. Het zou me niet verbazen als de match tegen Portugal op verlengingen uitdraait."

  "Als je ze naast mekaar zet, moet je toegeven dat Portugal meer talent heeft dan Chili. Vargas is een doelgerichte aanvaller, maar je kan hem niet vergelijken met Ronaldo. Dan vind ik Dani Alves beter."

  "Arturo Vidal (video) kan verbazend goed koppen, zeker met zijn 1,80 meter. Toch torent hij boven tegenstanders uit die centimeters meer hebben."

  "Portugal-Chili is de finale avant la lettre. Chili is tweede geworden in de groep met Duitsland, omdat ze tegen Australië op een gelijkspel zijn blijven steken."

  Mexico: "Eén troef is te weinig"

  De Mexicanen nemen het donderdag op tegen wereldkampioen Duitsland. "Met een grillige ploeg", vindt Eddy Demarez.

  "Het kan vriezen, het kan dooien. Dat is geen ploeg die volgend jaar de kwartfinales van het WK haalt. Dan moet het geweldig meezitten."

  "Chicharito (video) is de bekendste naam, maar één troef is simpelweg te weinig. Mexico speelt er wel altijd voor."

  Duitsland: "Allemaal goede voetballers"

  Duitsland is met slechts 3 wereldkampioenen (Draxler, Ginter en Mustafi) naar de Confederations Cup afgezakt. "Maar ze hebben zo veel spelers op niveau dat ze op elk toernooi minstens de halve finales halen", weet Eddy Demarez.

  "Zelfs in dit team hebben ze geen slechte spelers of opvullers. Neen, het zijn allemaal goede voetballers, die nota bene ook nog voor de nationale beloften hadden kunnen spelen. En op het EK voor beloften speelt Duitsland volgend weekend ook nog eens de finale."

  "In Duitsland is een enorme weelde aan degelijke tot hele goede spelers. "Duitsland heeft maar één probleempje: de keeper is niet van het niveau Neuer. Ter Stegen en Leno zagen er al eens lullig uit op dit toernooi."

  "Het is altijd moeilijk te voorspellen, maar normaal gezien speelt Duitsland zondag de finale tegen Portugal."

  Eddy Demarez over:

  • Rusland: "In de stadions is de beleving top. De toeschouwers kennen duidelijk iets van voetbal. Ze zorgen voor sfeer en ze zijn erg vriendelijk. Buiten de stadions is transport blijkbaar een ramp. De bussen komen te laat opdagen of ze zitten vast in het verkeer. Dat is een groot probleem. Daar zullen ze lessen moeten uit trekken voor het WK."
  • De videoref: "De rode kaart voor Siani (video) tegen Duitsland vond ik hilarisch. De scheidsrechter en de videoref hadden zich duidelijk allebei vergist. Uiteindelijk zagen ze hun fout in, maar Siani zat al in de kleedkamers. Voor doelpunten werkt het systeem wel. Daar heb je nu veel meer duidelijkheid over de buitenspelval, maar discussie en interpretatie zullen altijd blijven bestaan. Dat is ook de charme van voetbal."
  • Kameroen (team van Hugo Broos): "Een jonge en talentvolle ploeg waar muziek in zit. De Afrikaanse kampioen pakt uit met atletisch vermogen, gestalte en duelkracht, maar ook techniek en snelheid. Op de counter zijn ze gevaarlijk, maar ze scoren o zo moeilijk. Broos zal nog flink moeten sleutelen aan de strafschoppen en de vrije trappen."

  Kijk om 20u naar de halve finale Portugal-Chili op uw computer, smartphone of tablet. Op uw televisie zapt u naar het kanaal van Ketnet.