• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Maak kennis met kersvers NBA-speler Lonzo Ball en zijn knettergekke pa

  Lonzo Ball (l) en vader LaVar.

  Lonzo Ball (19) mag zich sinds vannacht een NBA-speler noemen, nadat hij in de jaarlijkse draft als tweede gekozen werd door de LA Lakers. De guard bulkt van het talent en heeft een excentrieke vader. PlaySports-commentator Dennis Xhaët schetst een portret.

  "Lakers halen de zoon, niet de vader"

  Vader LaVar Ball is op zijn zachtst gezegd een apart figuur. Hij heeft van zijn drie basketballende zonen - Lonzo is de oudste - een merk op zich gemaakt en laat geen gelegenheid onbenut om hen de hemel in te prijzen. Dankzij uitspraken als "mijn zoon is beter dan Steph Curry en LeBron James" is hij in de VS uitgegroeid tot een soort cultfiguur.

  "Lonzo Ball staat in de aandacht door zijn vader, maar laten we niet vergeten dat die vader ook maar in de aandacht gekomen is omdat Lonzo zo fantastisch speelde in het college-basketbal", zegt Dennis Xhaët.

  "De LA Lakers hebben ook Lonzo binnengehaald en niet de vader. Die zal wel onnozele dingen blijven zeggen, maar hij gaat er niet bij zijn op de training. Ik denk dat het weinig invloed heeft op Lonzo. In een commercial lachte hij onlangs met zijn eigen vader. Dat was voor mij een teken van gezond verstand."

  Vader Ball is zichzelf tijdens de draft:

  Big Baller Brand

  De familie Ball heeft met "Big Baller Brand" al een eigen merk van sportkledij en peperdure basketbalschoenen uit de grond gestampt. "Dat ondernemerschap wordt in de VS wel vaak toegejuicht. Dat vinden ze daar geweldig", weet Xhaët.

  "En als het niet lukt, zullen de grote merken nog altijd klaarstaan om hem een contract te geven. De schoenen kosten 495 dollar en nog eens 500 dollar extra als je een gesigneerd paar wilt. En dat van een jongen die nog geen match in de NBA gespeeld heeft. Dat is er wel een beetje over."

  "Lonzo Ball ziet spelletje als geen ander"

  Door al de fratsen van vader Ball zou een mens wel haast vergeten dat Lonzo gewoon heel goed kan basketballen. "Hij is echt een heel goeie speler. Hij heeft vista en ziet het spelletje als geen ander. Zoiets kun je niet aanleren", vertelt Xhaët.

  "Lonzo Ball is een heel onbaatzuchtige speler. Hij kijkt altijd eerst naar zijn ploegmaats en maakt iedereen rondom zich beter. Zo'n spelverdeler konden de Lakers echt wel gebruiken. Ik denk echt dat ze met hem de point guard van de toekomst in huis hebben, zeker omdat hij zelf ook zo graag voor de Lakers wilde spelen. Hij zal supergemotiveerd zijn."

  "Lonzo wordt een doelwit"

  Wat opvalt aan Lonzo Ball is zijn onorthodoxe shottechniek. "Die ziet er inderdaad heel raar uit. Het is een soort katapult. Hij brengt de bal van rechts naar zijn linkerschouder en draait dan ook nog even zijn hand. Het is afwachten hoe hij het zal doen tegen de NBA-kleppers, maar volgens berekeningen shot hij wel nog altijd sneller dan het NBA-gemiddelde", zegt Xhaët.

  "Ik verwacht trouwens dat Lonzo in de NBA wel met een soort van "bullseye" op zijn rug zal rondlopen. Hij gaat een doelwit zijn en dat is het gevolg van de uitspraken van zijn vader. Er zullen heel veel spelers zijn die het leuk zullen vinden om over hem te dunken. En daar gaan dan heel veel spelers van genieten."

  NBA Draft 2017 top 10:

  1. Markelle Fultz - Philadelphia 76ers
  2. Lonzo Ball - LA Lakers
  3. Jayson Tatum - Boston Celtics
  4. Josh Jackson - Phoenix Suns
  5. De'Aaron Fox - Sacremento Kings
  6. Jonathan Isaac - Orlando Magic
  7. Lauri Markkanen (Fin) - Minnesota Timberwolves
  8. Frank Ntilikina (Fra) - New York Knicks
  9. Dennis Smith Jr. - Dallas Mavericks
  10. Zach Collins - Sacremento Kings