• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ex-MotoGP-kampioen Nicky Hayden is overleden aan zijn verwondingen

  Nicky Hayden deed 10 dagen geleden mee aan de GP van Imola Superbike.

  Nicky Hayden (35) heeft zijn fietsongeluk van vorige week in Italië niet overleefd. De Amerikaanse motorrijder, die in 2006 het WK MotoGP won, liep daarbij een zwaar schedel- en hersentrauma op. Hij overleed vandaag in het Bufalini-ziekenhuis in Cesena. Veel sportmensen rouwen mee, vooral ook veel wielrenners.

  Hayden, die dit jaar actief was in het WK Superbike, werd vorige woensdag aangereden, toen hij een fietstraining afwerkte aan de Adriatische kust in de buurt van Rimini. Hij was in Italië, omdat hij enkele dagen ervoor meereed in de GP van Imola.

  Hayden werd naar het ziekenhuis gebracht met een zwaar schedel- en borstkastrauma. Hij had verschillende breuken en ook zijn hersenen waren flink geraakt. Hij heeft vijf dagen voor zijn leven gevochten, op social media regende het steunberichten, maar hij kon die strijd niet winnen. Verschillende familieleden, onder wie zijn moeder en verloofde, waren overgekomen uit de VS.

  Hayden won WK MotoGP 2006 na spannend duel met Rossi

  Hayden stond in het circuit bekend als een aimabele en vriendelijke rijder. Zijn hoogtepunt bereikte de "Kentucky Kid" in 2006. Na een vijfde plaats in 2003 en een derde in 2005 schoot hij een jaar later de hoofdvogel af.

  Hayden stond in 2006 lang aan de WK-leiding, maar in de voorlaatste race liep het mis. Zo moest hij met 8 punten achterstand op Rossi aan de slotwedstrijd beginnen. De Italiaan nam te veel risico's na een slechte start en viel uit. Hayden had aan een derde plek genoeg om de wereldtitel te vieren, met 5 punten meer dan Rossi.

  Emotionele boodschap Axel Merckx: "Genoeg is genoeg"

  Opvallend is dat al heel snel een pak wielrenners en oud-wielrenners op Twitter reageren op het overlijden van Hayden. Dat een fietsongeluk een einde aan zijn leven maakte, zal daar zeker voor iets tussenzitten. Er heerst de laatste tijd in het peloton heel wat onrust over de onveiligheid op de wegen. Vorige maand stierf Michele Scarponi op training na een botsing en er is ook sprake van veel agressie tegenover coureurs.

  Axel Merckx greep de dood van Hayden aan om een boodschap te wereld in te tweeten: "Genoeg is genoeg. Het is tijd dat ieder van ons de wegen deelt: auto's en fietsen. Ongelukken gebeuren, maar laat ons elkaar respecteren op de wegen."

  Pak renners tweeten rouwberichten: