• home
 • video
 • pas verschenen

  Dick Advocaat wordt opnieuw bondscoach van Nederland

  Dick Advocaat is 69.

  De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft Dick Advocaat aangesteld als bondscoach. Technisch directeur Hans van Breukelen heeft dat nieuws vanochtend bevestigd op een persconferentie in Zeist. Ruud Gullit wordt de rechterhand van de 69-jarige Advocaat.

  Advocaat treedt in de voetsporen van Danny Blind, die eind maart de bons kreeg na tegenvallende resultaten in de voorronde van het WK 2018 in Rusland. Met 7 punten uit 5 wedstrijden staat Nederland pas 4e in zijn poule. Frankrijk leidt met 13, voor Zweden (10) en Bulgarije (9).

  De Nederlandse voetbalbond KNVB wil de handdoek nog niet in de ring gooien en wil zich nog plaatsen voor het WK. Van Advocaat wordt verwacht dat hij de motor weer aan de praat krijgt.

  "We wilden iemand die de groepsdiscipline aantrok en voor spelvreugde kon zorgen. Dan maak je lijstjes en kom je bij kandidaten uit. Er zijn kandidaten die niet kunnen of niet willen en anderzijds kandidaten die wél willen en kunnen", legde Hans van Breukelen van de KNVB de procedure uit.

  "Zo zijn we uitgekomen bij drie mensen: Henk ten Cate, Huub Stevens en Dick Advocaat. En dan heeft elke bondscoach ook nog een goeie assistent nodig, want ik denk in duo's die complementair moeten zijn. Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de duo's Advoaat-Ruud Gullit en Ten Cate-Fred Rutten."

  "Tijdens de gesprekken is Rutten afgehaakt. Daardoor is het duo Advocaat-Gullit overgebleven. Daar ben ik heel blij mee. Ze hebben ieder hun verdiensten. Ik geloof er heilig in dat deze twee mensen met het team het uiterste zullen doen om toch nog het WK te halen."

  "Als Nederland zich niet plaatst voor het WK, dan zullen Advocaat en Gullit ermee ophouden. Als we wél gaan, dan gaan ze alvast door tot en met dat WK", zegt Van Breukelen.

  Derde keer Advocaat

  Dick Advocaat had al twee keer eerder de leiding over het Nederlandse elftal. Dat was tussen 1992 en 1994 en van 2002 tot en met 2004. Hij bereikte met Oranje op het WK 1994 in de VS de kwartfinales en op het EK 2004 in Portugal was de halve finale het eindstation.

  Tussen oktober 2009 en april 2010 had Advocaat de Rode Duivels onder zijn hoede. "De kleine generaal" zegde zijn contract bij de KBVB op om Russisch bondscoach te worden. Sinds het begin van dit seizoen is Dick Advocaat trainer van Fenerbahçe. Zijn verbintenis loopt er in juni af. Op het moment dat Fenerbahçe strandt in de Turkse beker, neemt hij zijn mandaat bij Oranje op.

  Van Breukelen: "Een ultieme poging doen om naar Rusland te gaan"

  Van Breukelen: "Sentiment rond Advocaat aan de kant zetten"