• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA-rapport: aantal dopingzondaars steeg in 2015, bodybuilders grootste schuldigen

  Er werden in 2015 in totaal 1.929 overtredingen vastgesteld.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft zijn derde jaarverslag bekendgemaakt. Het gaat om de statistieken van 2015. Met 270 dopingovertredingen is bodybuilding de slechtste leerling van de klas. In het landenklassement staat België met 67 overtredingen nog altijd in de top vijf, maar dat cijfer verdient wel nuancering.

  Meeste dopinggevallen in bodybuilding

  Bodybuilding (270) wordt op de voet gevolg door atletiek (242 overtredingen), gewichtheffen (239) en wielrennen (200). Voor die laatste drie sporten kunnen de cijfers gerelativeerd worden, aangezien ze tot de meest gecontroleerde sporten behoren.

  In het atletiek waren er 32.000 controles. Daarvan leverden er 0,8 procent een positief resultaat op. In het wielrennen waren 0,9 procent van 22.400 controles positief. In het gewichtheffen licht het percentage met 2,3 procent al iets hoger.

  Voor bodybuilding is dat bijna veertien procent: 270 overtredingen op 1.932 controles. Voetbal (108) staat op de zesde plaats, tussen powerlifting (110) en rugby (80) in.

  België staat in bedenkelijke top 5

  Bij de landen hoeft het niet te verbazen dat het door dopingschandalen geteisterde Rusland de rangschikking aanvoert. In 2015 liepen er 176 Russen tegen de lamp.

  Italië (129) volgt als tweede op respectabele afstand, voor India (117), Frankrijk (84) en België (67). De weinig benijdenswaardige topklassering van ons land verdient wel de juiste nuancering. De cijfers van het WADA bevatten de testresultaten van zowel professionele als recreatieve sporters.

  (Recreatieve) bodybuilders maken bovendien bijna de helft van alle positieve dopingtests uit. Naast 33 bodybuilders werden ook onder meer 9 wielrenners, 4 boksers of kickboksers en 3 judoka's betrapt in ons land.

  De conclusie: meer positieve testen dan in 2014

  Verdeeld over 122 landen en 85 sporttakken werden er in totaal 1.929 overtredingen vastgesteld. Dat zijn er beduidend meer dan in 2014 (1.693). Er waren wel 7,1 procent meer controles, maar het aantal overtredingen steeg dus met bijna 14 procent.

  "Het moedigt ons alleen maar aan om onze inspanningen nog op te drijven", verklaart WADA-voorzitter Craig Reedie.

  "Antidopingcontroles blijven daarbij essentieel, maar de recente ontwikkelingen hebben ons getoond dat speurwerk een steeds grotere rol gaat spelen in onze strijd om de eerlijke sporter te beschermen."