• home
 • video
 • pas verschenen

  Deze sporters overwonnen kanker en maakten een comeback (net als de Cercle-doelman)

  Abidal, Armstrong en Van der Plaetsen versloegen kanker.

  Cercle-doelman Miguel Van Damme won deze week de strijd tegen kanker. Deze sporters gingen hem voor en keerden terug op het hoogste niveau.

  Lance Armstrong

  Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Lance Armstrong. In 1993 kwam hij door de grote poort binnen in de wielerwereld. Hij werd als 21-jarige neoprof wereldkampioen op de weg in Oslo. 

  Drie jaar later sloeg het noodlot toe bij de jonge Amerikaan. Er werd teelbalkanker vastgesteld. De kanker was al uitgezaaid naar zijn longen en hersenen.

  Enkele maanden later zat Armstrong al weer op de fiets. Hij won onder meer zeven keer de Ronde van Frankrijk, maar bekende later dopinggebruik. In 2011 ging de Amerikaan op pensioen. Sinds zijn ziekte zet Armstrong zich in voor de strijd tegen kanker.

  Thomas Van der Plaetsen

  Meerkamper Thomas Van Der Plaetsen behaalde in 2014 een bronzen medaille op de zevenkamp tijdens het WK indoor in Polen. 

  Enkele maanden later werd teelbalkanker vastgesteld bij de atleet. Na een zware chemokuur keerde Van der Plaetsen in 2015 terug. 

  Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio werd Van der Plaetsen achtste op de tienkamp. 

  Eric Abidal

  Eric Abidal speelde in 2011 bij Barcelona toen hij te horen kreeg dat hij leverkanker had. Twee dagen na het slechte nieuws ging de Fransman al onder het mes. Ploegmaat Dani Alves bood zijn lever aan, maar Abidal kreeg uiteindelijk een lever van zijn neef.

  Zes weken later al kon Abidal zijn comeback maken in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Barcelona won later de Champions League en Abidal mocht de beker in de lucht steken.

  Maarten van der Weijden

  Maarten Van der Weijden is een Nederlandse zwemmer. In 2001 werd hij geconfronteerd met acute leukemie. Het duurde vier jaar en verschillende chemokuren voor Van der Weijden zijn comeback kon maken.

  In 2008 werd hij beloond voor zijn strijd. De Nederlander won goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Hij werd later dat jaar ook sportman van het jaar in Nederland.

  Mario Lemieux

  Mario Lemieux wordt gezien als een van de beste Canadese hockeyspelers aller tijden. In 1993 werd hij getroffen door de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfenklierkanker. 

  Twee maanden later stond de Canadees al weer op het ijs. Na zijn laatste behandeling speelde hij 's avonds een wedstrijd.

  De rest van Lemieux' carrière liep ook niet van een leien dakje. Hij moest enkele jaren na zijn genezing stoppen met ijshockey door chronische rugklachten en hartritmestoornissen.

  Marco Russ

  Marco Russ is een voetballer die uitkomt voor Eintracht Frankfurt. De centrale verdediger kwam, net als Thomas Van der Plaetsen, bij een dopingcontrole te weten dat hij ziek was.

  In mei 2016 bleek dat Russ teelbalkanker had. Vorige maand stond de Duitser opnieuw op het veld. Hij mocht enkele minuten meespelen en kreeg een staande ovatie van de supporters.