• home
 • video
 • pas verschenen

  Actiecomité roept Ghelamco op Eurostadion te begraven: "Iets wat vierkant is, wordt niet rond"

  Zal er ooit iets meer dan een maquette van het Eurostadion gebouwd worden?

  Het negatieve advies van Ruimte Vlaanderen zal maandag meer dan waarschijnlijk bevestigd worden door het Grimbergse Schepencollege. "Maar de carrousel kan nog lang draaien", weet schepen Eddy Boelens. De mensen van het Actiecomité vragen Ghelamco dan ook om ermee op te houden.

  Het Vlaamse gewest heeft het negatieve preadvies van de Gemeente Grimbergen gevolgd en ook een negatief advies afgeleverd voor het Eurostadion. Naar alle verwachting zal het schepencollege maandag dit negatieve advies bevestigen.

  "Wij gaan het in ieder geval volgen", zegt Eddy Boelens, schepen voor Groen! "Ik ga ervan uit dat het negatieve advies bevestigd zal worden."

  "Het Gewest kon eigenlijk niet anders dat een negatief advies geven, want die buurtweg ligt er nog altijd en parking C ligt inderdaad te dicht bij de autosnelweg om er te mogen bouwen."

  "Dat zijn twee fundamentele problemen waarop ze het afkeuren. Ik vind het wel jammer dat ze niet zijn ingegaan op onze algemene bezwaren: het project is te grootschalig, het zal een enorm mobiliteitsprobleem met zich meebrengen,..."

  "Wij hebben met het schepencollege het dossier op zijn volledige draagwijdte beoordeeld, hebben de 1.600 klachtendossiers bestudeerd. Ons negatief preadvies was zeer grondig."

  "Carrousel kan nog heel lang draaien"

  Als Grimbergen maandag een definitief njet geeft, betekent dat niet de dood van het Eurostadion. "Er zijn nog altijd beroepsprocedures mogelijk, bijvoorbeeld bij de vergunningenbetwisting. Maar dat zijn zeer lange procedures. Het is een carrousel die nog heel lang kan draaien."

  Philippe Fierens van het Actiecomité tegen het Eurostadion vindt dat bouwheer Ghelamco stilaan zijn conclusies mag trekken. "Het is logisch dat Ghelamco niet loslaat, want ze kunnen parking C 99 jaar krijgen voor 1 euro. Maar als bedrijf moet je na een tijdje toch beseffen dat het er echt niet zal komen. Dan mag je er nog zoveel advocaten opzetten als je wil: iets wat vierkant is, wordt niet rond."