• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sky-baas Brailsford: "Kreeg van de teamdokter injectie met ontstekingsremmer"

  Brailsford kreeg dezelfde ontstekingsremmer als Wiggins.

  De grote voorraad ontstekingsremmers bij de Britse wielerbond waren er om grote baas Dave Brailsford de behandelen na zijn knieoperatie. Dat vertelt Brailsford zelf in The Telegraph.

  Team Sky en de Britse wielerbond bevinden zich al maandenlang in het oog van de storm. Vorig jaar werden de medische gegevens van Bradley Wiggins en Chris Froome gehackt. Daaruit bleek dat Wiggins in het verleden een attest kreeg om triamcinolon, een ontstekingsremmer, te nemen.

  Bij een onderzoek op het hoofdkantoor van de Britse wielerbond werd een tijdje geleden een voorraad van dat middel gevonden. Voor de parlementaire commissie die zich over de saga buigt, verklaarde het hoofd van het Britse antidopingagentschap deze week dat de aangetroffen hoeveelheid onmogelijk voor één persoon kon zijn.

  Gisteren verklaarde een coach van de wielerbond al dat hij een injectie kreeg. Nu volgt Sky-manager Dave Brailsford diens voorbeeld. In de Britse krant The Telegraph vertelt hij dat hij in 2008 geopereerd werd aan zijn knie en dat de ontstekingsremmer bij zijn behandeling hoorde.

  "Na mijn operatie heb ik last gehad van hevige ontstekingen", zegt Brailsford. "Ik heb daarom één keer een injectie gekregen van onze teamdokter, Richard Freeman. Persoonlijke informatie vrijgeven is een ongebruikelijke stap, maar door alle vragen is dat noodzakelijk."

  Dokter kwam eerder al in opspraak

  Eerder deze week raakte ook bekend dat de laptop van diezelfde dokter Freeman drie jaar geleden gestolen zou zijn. Freeman bewaarde op die laptop de medische gegevens van de Sky-renners, waaronder dus - wellicht - ook de informatie over het verdacht pakketje dat Wiggins ontving tijdens de Dauphiné in 2011.

  Freeman werd verondersteld om die gegevens over te brengen naar een gemeenschappelijke database, maar deed dat om de een of andere reden niet.