• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Broos zorgt voor "miraculeuze" eindzege voor Kameroen op Afrika Cup

  Hugo Broos is nu al een nationale held in Kameroen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Hugo Broos is nu al een nationale held in Kameroen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Kameroen heeft voor de vijfde keer in zijn geschiedenis de Afrika Cup gewonnen. Twee invallers bogen na de rust een achterstand om tegen Egypte. Spits Aboubakar scoorde de beslissende goal in de 88e minuut. Hugo Broos is de eerste Belgische trainer die triomfeert op de Afrika Cup. "Hij is de held van Kameroen."

  Met Egypte en Kameroen stonden de twee meest succesvolle landen uit de geschiedenis van de Afrika Cup tegenover elkaar. Egypte pakte al zeven keer eerder de eindzege. Kameroen ging op zoek naar een vijfde eindzege.

  Voor Kameroen was een plaats in de finale al een half mirakel. Zeven spelers weigerden al voor het toernooi te spelen voor hun land, onder meer Liverpool-speler Matip. Tijdens het toernooi ontstond discussie over de premies voor de spelers en bovendien flirtte Kameroen in zijn eerder matchen enkele keren met de uitschakeling.

  Egypte was mede daardoor favoriet in de finale. Egypte begon ook het beste. Na 22 minuten zorgde Arsenal-speler Elneny voor de belangrijke openingstreffer. Hij kreeg veel te veel ruimte na een doorsteekpass van Salah en schoot vanuit een scherpe hoek hard naast doelman Ondoa: 1-0.

  Kameroen besefte dat het moest komen en Broos bracht onmiddellijk na de rust spits Aboubakar in de ploeg. Een gouden wissel zou blijken. 

  Kameroen nam de match in handen, maar kansen waren bijzonder schaars. Tot een voorzet toch goed viel en N'Koulou net voor het uur de gelijkmaker overtuigend binnen kopte. N'Koulou was in de eerste helft de geblesseerde Teikeu komen vervangen.

  Kameroen bleef ook na de gelijkmaker de bal opeisen. Egypte had in de hele tweede helft geen noemenswaardige kans meer. De wedstrijd leek op verlengingen uit te draaien tot de 88e minuut. Aboubakar nam een lange bal van Oostende-speler Siani atletisch mee, eerst met de borst, dan met de voet, en werkte ook netjes af. Kameroen in extase.

  Nog drie "Belgen" op het veld

  Niet alleen Hugo Broos gaf de finale van de Afrika Cup een Belgisch tintje. Er stonden ook drie spelers op het veld die in België spelen. Voor Egypte begon Trezeguet, door Anderlecht uitgeleend aan Moeskroen, in de basis. Hij werd na 66 minuten als enige bij Egypte vervangen.

  Bij Kameroen kregen Standard-verdediger Fai en Oostende-middenvelder Siani een basisplaats van Hugo Broos.

  Broos: "Deze groep spelers is een groep vrienden"

  Hugo Broos was uiteraard door het dolle heen na de match. De eindzege is het mooiste antwoord dat hij kon geven aan al zijn criticasters. "Het is waar dat ik sinds ik aangekomen ben bij Kameroen een aantal oudere spelers heb vervangen. Spelers die niet meer gemotiveerd waren", vertelt de 64-jarige coach.

  "Ik heb gekozen voor jongere spelers. We hebben hard gewerkt. Deze ploeg zit nog niet aan haar beste niveau. Ik ben blij voor hen. Het is geen groep spelers, het is een groep vrienden."

  "Het domste wat je als trainer kan doen is je revancheren op de journalisten. Het enige dat ik vraag is dat de pers in Kameroen me heeft begrepen. We moesten geduld hebben en corrigeren. Ik denk dat mijn relatie met hen beter is dan een jaar geleden."

  Verdediger Ngadeu: "Broos is een tovenaar"

  Broos deed het zonder een pak vedetten, waardoor enkele andere jongens konden uitblinken. Onder meer centrale verdediger Michael Ngadeu. Die erkent de verdienste van onze landgenoot: "Broos is een tovenaar. Hij heeft de groep weer tot leven gebracht."

  "Vele Kameroeners geloofden niet in hem, ik geef het toe. Hij kreeg bakken kritiek. De rillingen liepen over mijn rug toen ik las wat er over hem op sociale media werd geschreven. Maar vandaag hebben wij niets gedaan, hij is de held van Kameroen. De Kameroeners zouden hem een medaille moeten geven voor wat hij verwezenlijkt heeft."

  "Broos heeft mentaliteit en solidariteit in onze groep gebracht. Door zijn manier van praten, het meegeven van tips. Hij heeft de groep liefde en levensvreugde gegeven, zaken die - ik was er vroeger niet bij - lange tijd ontbraken. Alles is veranderd door zijn komst."