• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Broos: "Dit is het hoogtepunt uit mijn carrière"

  Voor het toernooi gaf niemand een cent voor zijn kansen, maar Hugo Broos staat met zijn Kameroen toch maar mooi in de finale van de Afrika Cup. "De topspelers die er niet wilden bij zijn, zullen het zich nu al een beetje beklagen."

  Twee jaar na Paul Put staat er met Hugo Broos opnieuw een Belgische coach in de finale van de Afrika Cup. "Het was een zenuwachtig gedoe tegen Ghana", vertelt hij bij Sporza.

  "We waren heel goed aan de match begonnen, maar we konden helaas niet meteen scoren. In de tweede helft moesten we even het spel ondergaan, maar we scoorden op het juiste moment. Dat was de doodsteek voor Ghana."

  Voor Kameroen is het de eerste finale sinds 2008. Daarna haalde het zelfs nooit meer de halve finales. "Je kunt je voorstellen wat voor een zotte bende het nu is."

  "Iedereen is superblij, want niemand gaf ons een kans om zelfs maar de groepsfase te overleven. Iedereen dacht dat we na de eerste ronde al thuis zouden zitten."

  "Dit zijn geen 23 voetballers, maar 23 vrienden"

  Ook heel wat topspelers hadden er geen goed oog op. Onder meer Matip (Liverpool), Onana (Ajax), Anguissa (Marseille) en Nyom (WBA) haakten in laatste instantie af.

  "Dat zullen ze zich nu al een beetje beklagen", zegt Broos. "We zijn vorig jaar begonnen om van deze spelers een groep te maken. Ik heb veel spelers vervangen en heb ook nieuwe en jonge spelers ingepast."

  "Ik zit al 29 jaar in het trainersvak en zo'n groep heb ik nog nooit meegemaakt. Dit zijn geen 23 voetballers, maar 23 vrienden. De sfeer is altijd goed, niemand zit met een lang gezicht op de bank."

  In de finale treft Kameroen nu Egypte, de recordkampioen. "We hebben absoluut een kans. We hebben een jonge ploeg, maar we maken veel goed met werkkracht en strijd. We hebben maar 2 dagen rust, maar de spelers zijn zo gemotiveerd dat ze de vermoeidheid niet zullen voelen."

  "Niet veel coaches kunnen zeggen dat ze zo'n finale haalden"

  Hugo Broos werd als trainer drie keer kampioen in België en won twee keer de beker, maar toch noemt hij deze finale "het hoogtepunt uit zijn carrière". "Niet veel trainers kunnen zeggen dat ze op zo'n toernooi - toch vergelijkbaar met het EK - de finale kunnen halen."

  "Ik heb het geluk om dit te mogen meemaken en dat is fantastisch. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Kameroen, dat eindelijk weer zijn plaats aan de top in Afrika kan innemen."