• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Roemenië rouwt om Daniel Prodan, kwartfinalist van het WK 1994

  Daniel Prodan beleeft zijn hoogtepunt op de Wereldbeker 1994 in de VS.

  De Roemeense oud-international Daniel Prodan is gisteren op 44-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Prodan beleefde zijn hoogdagen bij Steaua Boekarest en Atletico Madrid. De verdediger speelde 54 keer voor Roemenië, waarmee hij in 1994 furore maakte op de Wereldbeker in de Verenigde Staten.

  Prodan pakte met Steaua, waar hij in november 1992 als 20-jarige debuteerde, vijf opeenvolgende titels. Atletico Madrid gaf hem een kans in een topcompetitie, maar een zware knieblessure strooide roet in het eten.

  In dubieuze omstandigheden werd hij verkocht aan de Rangers, maar in 2,5 seizoenen zou hij nooit het eerste elftal halen. Hij probeerde het nog bij kleinere Roemeense clubs, maar vergeefs. Hij werd nooit meer de oude en speelde in de laatste vijf jaar van zijn carrière maar 33 wedstrijden. Op zijn 31e hield hij het bij National Boekarest voor bekeken.

  Zijn interlands blijven zijn mooiste herinnering: in 1994 verraste Roemenië op het WK. het schakelde onder meer Argentinië uit en strandde pas in de kwartfinales na strafschoppen tegen Zweden. Hij was er ook bij op het EK 1996 in Engeland.