• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cancellara: "Mooiste moment uit carrière? Goud in Rio"

  Cancellara was blij als een kind met zijn olympisch goud.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Fabian Cancellara werd gisteren in de bloemetjes gezet op het Gala van de Flandrien voor zijn succesrijke carrière. "Het is altijd speciaal geweest om in Vlaanderen te koersen", reageerde de afscheidnemende Zwitser na afloop.

  "Spartacus" Cancellara kan maar geen afscheid nemen van Vlaanderen. Hij wuifde het Vlaamse publiek al op meerdere wedstrijden uit en zal dat in het Kuipke voor de allerlaatste keer doen tijdens "Ciao Fabian!" op 12 november.

  "Koersen in Vlaanderen is altijd heel speciaal geweest", vertelt Cancellara. "Dat ik hier een Lifetime Achievement Award (foto) krijg, is mooi. Het is een bekroning voor mijn carrière."

  Maar welke overwinning steekt er nu voor hem persoonlijk bovenuit? "Lange tijd plaatste ik mijn zege in de Ronde van Vlaanderen 2013 op één (toen hij Sagan uit het wiel reed op de Paterberg, red)."

  "Maar de gouden tijdritmedaille in Rio zet ik daar nu boven, want op die manier je carrière beëindigen is heel speciaal. Vooral omdat veel mensen me niet tot de kanshebbers hadden gerekend. Daardoor was ik dubbel zo sterk."

  "De liefde voor de koers gaat niet zomaar weg"

  Of Cancellara al stiekem spijt heeft van zijn beslissing om zijn fiets aan de wilgen te hangen? "Ik heb destijds zelf gekozen om de weg van de koers in te slaan en nu heb ik zelf gekozen dat die weg ten einde is."

  "Over beide keuzes ben ik gelukkig. Maar als de heilige wielerweek in Vlaanderen er volgend jaar aankomt, kan het zijn dat ik een ander gevoel heb."

  "Mijn hart leefde jarenlang voor het wielrennen. In 2 maanden gaat de liefde voor de koers niet zomaar weg, dat is normaal. Maar ik had er bijvoorbeeld wel geen spijt over dat ik niet op het WK in Qatar meereed."

  "De laatste 20 kilometer van het WK heb ik gekeken. En natuurlijk ging mijn hartslag de hoogte in toen de finish in zicht kwam. Maar zodra de wedstrijd afgelopen was, heb ik de televisie uitgeschakeld en was het voorbij."