Ga naar de inhoud

Waar liggen de grenzen van Thibau Nys? "Hij is een sprinter in de benen, maar een puncher in het hoofd"

 ma 13 mei 2024 16:35
Thibau Nys.

In amper 12 koersdagen heeft Thibau Nys maar liefst 4 overwinningen op zijn palmares gezet. Zijn wervelende start van het wegseizoen doet zelfs vader Sven Nys en coach Paul Van Den Bosch duizelen. Waar liggen de grenzen van het 21-jarige talent? Sporza Daily vroeg het aan zijn trainers.

Een rit in de Ronde van Romandië, twee ritten en de eindzege in de Ronde van Hongarije. En dat in amper 12 dagen. Thibau Nys heeft vriend én vijand verrast.

 

Vader Sven Nys is onder de indruk. "Dat hij een rit kon winnen, hadden we wel verwacht. Maar om het onder druk af te werken op de slotdag in Hongarije en geen seconde prijs te geven, is van een ander niveau", zegt Nys senior. "Dat is toch weer stapje hogerop in zijn carrière."

 

Thibau Nys verkeert dan ook in bloedvorm. "Zijn beste waarden heeft hij gewoon verpulverd in Hongarije", beaamt coach Paul Van Den Bosch. "Op het einde van een zware koers verbetert hij zijn 5 minutenwaarde. Hij rijdt daar 7,5 watt per kilogram, dat zijn de waarden van de grote jongens."

 

"En dat zijn waarden die we niet gezien hebben op training. We hadden niet gedacht dat hij dat nu al zou presteren, wel op langere termijn. We hebben een plan met Thibau, maar de stappen die hij nu zet, zijn veel groter dan verwacht."

 

Toch wordt dat plan nu niet zomaar in de prullenmand gegooid: stap voor stap blijft het motto voor de 21-jarige Nys. "We willen geen wedstrijden doen waar hij nog niet klaar voor is", aldus Van Den Bosch. "Ik heb ervoor gepleit om nog geen Giro op zijn kalender te zetten."

We hebben een plan met Thibau, maar de stappen die hij nu zet, zijn veel groter dan verwacht.

Paul Van Den Bosch

Dat een stapsgewijze aanpak geen slechte keuze is, bleek deze winter al. Thibau Nys werd na zijn veldritzege op de Koppenberg al meteen tot topfavoriet gebombardeerd, maar kende daarna een moeilijke periode.

 

"In het veld is er nog meer druk, omdat hij in mijn voetsporen volgt", beseft vader Sven. "Hij wordt dan al snel met mij vergeleken, terwijl hij zijn eigen weg aan het bewandelen is."

 

"Na zijn zeges in Waterloo en op de Koppenberg was een 5e of 6e plek plots niet goed genoeg meer. Dan wordt het een moeilijk verhaal."

 

"Er is dus toch wat werk aan het fysieke richting een veldritseizoen. Dat is gewoon een leerproces met een jonge renner. Daar is niks mis mee."

Puncher of sprinter?

Het is dus een leerproces, maar welke richting gaat dat uit? Wordt Thibau Nys een sprinter, een puncher of toch een ronderenner?

 

"Hij is eigenlijk nog steeds een sprinter", verrast coach Van Den Bosch. "Bij zijn 5 seconden-waarde haalt hij meer dan 22 watt per kg lichaamsgewicht. Dan scoor je echt hoog bij de toppers."

 

"Dat wil zeggen dat hij de benen heeft van een sprinter, maar niet het hoofd. Een sprinter moet zich durven te positioneren, in een gat te duiken. Dat is iets wat hij op dit ogenblik niet kan en niet durft."

 

Sven Nys ziet nog een ander euvel. "Hij heeft zeker de explosiviteit om een sprint te winnen. Hij mist alleen wat gewicht om zich echt te zetten ten opzichte van een Tim Merlier of Fabio Jakobsen. Daar valt hij net te licht voor uit."

 

"Ik denk dat hij veel beter tot zijn recht komt in een zware wedstrijd. In een finale met een selecte groep zijn er veel meer mogelijkheden. Dat is de afgelopen 12 maanden in zijn profiel veranderd."

De afgelopen 12 maanden is het profiel van Thibau veranderd.

Sven Nys

Ook coach Van Den Bosch ziet dat het profiel van Thibau Nys gewijzigd is. "We weten al lang dat hij een puncher is", beaamt Van Den Bosch.

 

"Hij heeft nu meer kwaliteiten dan vorig jaar om die punchwedstrijden naar zijn hand te zetten. Hij kan zich daar wel goed positioneren, want het is veel minder hectisch. Zonder veel gevaar kan hij zich positioneren om dan op het juiste moment toe te slaan."

 

"Dus ik denk dat hij zowel sprinter, als puncher is, maar ik denk dat het verschil momenteel in het hoofd zit. Hij is in zijn hoofd meer een puncher, zoals hij heeft getoond in Hongarije."

 

Heeft hij ook een toekomst als ronderenner? "De rittenwedstrijden van een week moet hij wel de baas kunnen", aldus Van Den Bosch. "Maar dan wel eentje zonder tijdrit, want daar zijn zijn capaciteiten te beperkt."

Kiezen tussen het veld en de weg

Met zijn recente prestaties lijkt de toekomst van Thibau Nys op de weg te liggen. Moet hij het veldrijden dan wat meer links laten liggen?

 

"We kunnen nog niet zeggen of hij meer een wegrenner of een veldrijder is", blijft Van Den Bosch voorzichtig. "Op twee volwaardige carrières mikken, is alvast zeer moeilijk."

 

"Je kan niet verwachten dat hij uitstekend begint in het veld, dat een heel seizoen doortrekt en dan ook op de weg weer top begint. Van een 21-jarige kan je nog niet verwachten dat hij een constante lijn behoudt, zoals bijvoorbeeld Mathieu van der Poel."

 

Ook Sven Nys blijft voorzichtig om zijn zoon in een bepaalde richting te duwen. "Hij moet er zelf een antwoord op vinden en kijken waar hij zich wil profileren", zegt hij.

 

"Hij geeft in elk geval aan dat de cross voor hem even belangrijk is als de weg. Hij weet dat het veldrijden hem een betere wegrenner maakt en omgekeerd. Hij zal die combinatie dus zo lang mogelijk willen volhouden, denk ik."

 Thibau weet dat het veldrijden hem een betere wegrenner maakt en omgekeerd.

De successen stijgen in elk geval niet naar het hoofd van de jonge Nys. "Hij heeft vertrouwen en is zelfbewust", zegt Van Den Bosch. "Hij durft ambities uit te spreken, maar zelden zijn die te hoog gegrepen. Ze blijven ondersteund door voldoende zin voor realiteit."

 

Toch mag Thibau Nys wel dromen. Welke koersen staan op zijn verlanglijstje? "Ik zie hem elke dag grenzen verleggen", aldus vader Nys. "Ik denk dat hij goed tot zijn recht zou komen in de Amstel Gold Race of de Waalse Pijl met aankomst op de Muur van Hoei."

 

"Ook in de Ronde van Vlaanderen droomt hij van een goede prestatie. Ik denk dat Parijs-Roubaix hem veel minder ligt. En een toekomst als ronderenner zie ik zeker niet: het hooggebergte is te hoog gegrepen en zijn tijdrit is een enorm werkpunt."

 

"Maar hij heeft wel troeven in huis om in een selecte groep voor ritwinst te gaan. Hij heeft al meer gewonnen dan verwacht en ook in de Ronde van Noorwegen en Wallonië zullen nog kansen volgen."

 

De toekomst oogt dus mooi? "Ik geniet van elk moment. We gaan er niet te veel plaatsen op plakken. We gaan hem gewoon zijn ding laten doen en dan zien we wel waar het eindigt", besluit Sven Nys.

Gerelateerd: