Ga naar de inhoud

Inge Dekker (31) hangt badpak aan de haak

 ma 10 oktober 2016 14:00
Inge Dekker maakte vier Spelen mee.
De Nederlandse zwemwereld wuift een topper uit: Inge Dekker houdt het op 31-jarige leeftijd voor bekeken. "Ik ben toe aan iets anders", zegt de vlinderslagspecialiste aan de NOS. Begin dit jaar werd ze getroffen door baarmoederhalskanker, maar na een operatie en revalidatie haalde ze toch nog Rio, haar vierde Spelen.

Dekker behoorde jarenlang tot de "Golden Girls" van de Nederlandse zwemploeg. Samen met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo veroverde ze in 2008 olympisch goud op de 4x100 meter vrije slag.

De estafetteploeg won in die jaren alles wat er te winnen viel. In Londen 2012 moest Oranje vrede nemen met zilver, waarna Veldhuis stopte. In 2004 haalde Oranje brons.

In Rio, na haar zware gezondheidsperikelen, eindigde ze als vierde op de 4x100 meter vrij. Individueel strandde ze in de halve finales op de 50 meter vrij.

In totaal werd ze in groot en klein bad tien keer wereldkampioen en 19 keer Europees kampioen. "Het was een moeilijke beslissing, maar ik stop. Het is mooi geweest." Samen met haar zus gaat ze nu zwemtrainingen geven voor de jeugd.