• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische link in Engels undercoverschandaal: OHL wordt beschuldigd

  OHL-voorzitter Jimmy Houtput werd opgebeld door een undercoverjournaliste.

  De undercoveroperatie van The Telegraph naar fraude in het Engelse voetbal heeft ook een Belgische link: OHL-voorzitter Jimmy Houtput zou zijn club aangeboden hebben om een fictieve investeringsmaatschappij te helpen om spelers te bezitten. Volgens de regels van de Engelse bond en de FIFA mogen enkel clubs spelers bezitten, investeerders niet.

  In het verleden maakten investeerders en makelaars wel eens gebruik van het systeem van Third Party Ownership (TPO): een derde partij bezit daarbij een deel van de economische rechten van de speler en kan zo dus mee beslissen over zijn toekomst en langs de kassa passeren.

  Jimmy Houtput, de voorzitter van de Belgische 1B-club, vertelde in een telefonisch gesprek dat zijn club bereid zou zijn om als eigenaar te fungeren voor voetballers van wie de economische rechten eigenlijk beheerd zouden worden door de investeerders.

  Houtput stelde volgens The Telegraph de zogenaamde investeerders voor om spelers aan te kopen. De investeerders zouden op die manier grotendeels de transferbedragen voor die spelers incasseren. De club van Houtput zou gebruik kunnen maken van hun voetbaltalent en een klein deel van de transfersommen opstrijken om gemaakte kosten te dekken alsook "voor het goeie werk dat we doen".

  De Engelse krant heeft een jaar lang undercoveroperaties uitgevoerd naar corruptie in het Engelse voetbal. Daaruit blijkt dat de TPO-constructies op illegale weg omzeild kunnen worden. De Engelse bondscoach Sam Allardyce werd ook in het geheim gefilmd toen hij tips gaf over het omzeilen van het TPO-verbod. Dat kostte hem zijn job.