• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Smets: "Podium moet mogelijk zijn in Motorcross der Naties"

  Jérémy Van Horebeek, Kevin Strijbos en Brent Van Doninck.

  Bondscoach Joël Smets ziet zijn Belgische drietal meestrijden voor het podium in de Motorcross der Naties. "Na het forfait van Clément Desalle is het niet realistisch om op de overwinning te mikken", zegt hij.

  Zondag staat de 71e editie van de Motorcross der Naties, het officieuze wereldkampioenschap voor landenteams. op het programma in het Italiaanse Maggiora. Ken De Dycker, Jérémy Van Horebeek en Clément Desalle konden in 2013 nog voor de vijftiende Belgische overwinning zorgen.

  Maar een zestiende trofee wordt moeilijk. "We starten met getemperde ambities na het forfait van Desalle, een van onze speerpunten", zegt bondscoach Joël Smets.

  "Met zijn jonge vervanger Brent Van Doninck is het niet realistisch om op de overwinning te mikken. Het podium moet wel mogelijk zijn."

  "Van Doninck (19) heeft net zijn derde jaar in het WK MX2 achter de rug. Vorig jaar heeft hij zijn eerste podium gescoord, maar door blessures kon hij dit seizoen zijn waarde niet tonen."

  "Voor het WK hebben we de rollen omgedraaid. Van Horebeek start in de MX2-klasse, zoals het voor de blessure van Desalle was afgesproken. Van Doninck start zonder te hoge verwachtingen op een zwaardere 450cc-motor in de Open klasse."

  Smets: "Titelfavoriet komt uit onverwachte hoek"

  "Individueel denk ik dat Van Horebeek voor de eerste plaats moet kunnen meestrijden in de MX2-klasse. Zijn concurrenten zijn niet sterker. Kevin Strijbos heeft goede met slechte resultaten afgewisseld, maar hij is gemotiveerd om in de top drie te rijden."

  "Van Brent kunnen we dat nog niet eisen, zeker niet op een andere motor. Maar met een plek in de top vijftien moet een podiumplaats mogelijk zijn."

  "De titelfavoriet komt met Nederland uit onverwachte hoek. Ze nemen het op tegen de traditionele concurrenten: de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland."

  "De sterkste rijders ter wereld zijn hier aanwezig, op twee uitzonderingen na (Ken Roczen en Ryan Dungey, red). Het is heel speciaal om de eer van het vaderland één keer per jaar te kunnen verdedigen", besluit Smets.

  Bekijk de Motorcross der Naties live op sporza.be

  U hoeft geen moment te missen van het WK voor landenteams. Via de livestream van sporza.be kunt u de drie reeksen op de voet volgen om 13u, 14u30 en 16u. Eén schotelt u nog een uitgebreide samenvatting voor.