• home
 • video
 • pas verschenen

  Rudisha doet kunstje van Londen nog eens over

  David Rudisha blijft de beste op de 800 meter.

  0 / 0

  David Rudisha blijft de beste op de 800 meter.

  David Rudisha heeft net als op de Spelen in Londen de 800 meter gewonnen. Met 1'42"15 was hij de snelste van het seizoen, maar bleef hij ver boven zijn wereldrecord dat hij in Londen liet optekenen. Hij liep toen 1'40"91.

  Als regerend olympisch kampioen en wereldkampioen was David Rudisha uiteraard favoriet in de finale van de 800 meter. Als er al twijfels waren, was dat door de Keniaanse trials, waar hij pas derde werd achter Ferguson Rotich en Alfred Kipketer.

  En vooral die laatste maakte onmiddellijk indruk. Kipketer nam na 200 meter de leiding en nam zelfs enkele meters voorsprong. Na de eerste van twee rondes stond er 49"23 op de chrono, sneller dan Rudisha in Londen liep.

  Maar amper 50 meter verder kwam Rudisha over Kipketer en zette hij een vroege eindsprint in. De Algerijn Taoufik Makhloufi, vier jaar geleden goed voor goud op de 1.500 meter, volgde op een paar meter en pakte zilver.

  Achter die twee liep de Amerikaan Clayton Murphy een razendsnelle laatste 100 meter. Met een persoonlijk record pakte hij verrassend brons.

  Voor de 27-jarige David Rudisha is het zijn vierde grote titel na de Spelen in Londen en wereldtitels in 2011 en 2015.

  Rudisha: "Grote prestatie in mijn carrière"

  Favoriet zijn en het met, zo lijkt het wel, gemak afmaken. Maar volgens David Rudisha doet het ook bij een tweevoudige olympische kampioen veel pijn.

  "Ze zeggen altijd over professionele atleten dat het er makkelijk uitziet. Maar dat is niet zo. Het is altijd zwaar, dat voelen we wel aan ons lichaam."

  "Maar het is wat we gewoon zijn. En we kunnen het aan, want daar trainen we voor. Het is zwaar, het doet pijn, maar je moet ervan genieten en het ondergaan."

  "Ik vind het geweldig dat ik hier mijn titel van in Londen heb kunnen verdedigen. Het is een grote prestatie in mijn carrière. Ik draag ze op aan mijn familie, want hun steun was geweldig."

  De finale van de 800 meter:

  Tweets: