• home
 • video
 • pas verschenen

  Hannes Obreno naar finale maar: "Helemaal niet blij met mijn wedstrijd"

  Hannes Obreno roeit morgen voor de medailles.

  0 / 0

  Hannes Obreno roeit morgen voor de medailles.

  Hannes Obreno gaat naar de finale van de skiff met een derde plaats in zijn halve finale. Maar hij was alles behalve tevreden met zijn wedstrijd. Hij roeide verkrampt omdat hij een shirt met reclame moest uittrekken toen hij al in het water lag. Morgen om half vier roeit hij de finale.

  Hannes Obreno (25) kwam naar Rio voor een plaats bij de top acht en dat doel heeft hij nu al bereikt. Hij moest in zijn halve finale bij de beste drie zijn voor een plek bij de laatste zes, morgen in de finale en hij werd afgetekend derde.

  Maar toch was hij niet blij na afloop van de halve finale. "Ik had voor de finale een t-shirt aangetrokken met een beetje reclame op", zei Obreno. "Ik wist dat er regels waren en vroeg vooraf enkele keren of het in orde was en het bleek geen probleem."

  Maar eenmaal op het water moest Obreno toch het shirt uittrekken. "Zo werden mijn handen en handvatten nat en had ik geen goeie grip meer. Daardoor roeide ik verkrampt en verspeelde ik veel energie."

  Opgenaaid door het voorval had onze landgenoot een goeie start, maar al snel zag hij olympisch kampioen Mahe Drysdale passeren. Ook Alan Campbell, goed voor brons in Londen, was goed weg. Halfweg, na een kilometer, lag Obreno derde achter de twee, maar de verschillen waren nog niet groot.

  Obreno kon ondanks dat hij verkrampt aan het roeien was puur op kracht toch uitpakken met een goeie tweede helft. Drysdale was te sterk, maar de ervaren Campbell zakte weg en kon de West-Vlaming niet meer volgen.

  Obreno leek op weg naar een tweede plaats, maar plots was daar de Wit-Rus Sjtsjarbatsjenia. Een outsider, net als onze landgenoot, met een zevende plek op het WK.

  De twee kwamen op ruime afstand van Drysdale haast gelijktijdig over de streep. Een fotofinish duidde de Wit-Rus aan als tweede, maar ook Obreno mag dus morgen naar de finale

  Morgen rond half vier onze tijd strijdt Obreno voor de medailles in de A-finale. Daarmee heeft hij zijn doel voor Rio, een plaats in de top acht en een olympisch diploma, ruimschoots bereikt.

  Over de finale: "Met een vierde plek zou ik tevreden zijn"

  Obreno heeft, mede door de extra hinder van de natte handvatten, de zesde en slechtste tijd van de finalisten. Toch hoopt hij in de buurt van het podium te eindigen.

  "Op basis van de tijden denk ik dat er drie bovenuit steken" zei Obreno, verwijzend naar Drysdale, Martin en Synek. "Met een vierde plaats zoals Tim Maeyens in Peking zou ik tevreden zijn. Maar alles hangt af van het gevoel dat ik zal overhouden aan de wedstrijd."

  Uitslag halve finale:

  1. Mahe Drysdale (NZe) - 7'03"70
  2. Stanislau Shcharbachenia (WRu) - 7'06"69
  3. Hannes Obreno (Bel) - 7'06"76
  4. Alan Campbell (GBr) - 7'09"54
  5. Rhys Grant (Aus) - 7'14"68
  6. Natan Szymczyk (Pol) - 7'15"61

  Geplaatst voor de finale:

  1. Ondrej Synek (Tsj) - 6'58"56
  2. Damir Martin (Kro) - 6'59"43
  3. Angel Fournier (Cub) - 7'02"65
  4. Mahe Drysdale (NZe) - 7'03"70
  5. Stanislau Sjtsjarbatsjenia (WRu) - 7'06"69
  6. Hannes Obreno (Bel) - 7'06"76