• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps na 21e gouden medaille: "Dit is gewoon gekkenwerk"

  Twee keer goud, twee vingertjes in de lucht.

  Michael Phelps heeft weer een historische zwemavond achter de rug. De Amerikaanse zwemmer zette zijn gouden teller in Rio de Janeiro op 21. "Ik voel me wel vermoeid", zegt Phelps, die nog op drie nummers in actie komt.

  Michael Phelps (31) gaf na zijn nieuwe wonderavond een erg vermoeide indruk. Phelps moest diep gaan om zijn 20e en 21e gouden medaille te veroveren, maar kon tevreden terugblikken op een zoveelste indrukwekkende prestatie.

  "Dit was wellicht een van de grootste uitdagingen uit mijn carrière. Presteren op twee nummers, dat gaat veel lastiger dan vroeger", vertelde Phelps.

  De Amerikaan veroverde afgelopen nacht (Belgische tijd) zijn 20e gouden medaille op de 200 meter vlinderslag, een titel met een symbolisch randje.

  Phelps wilde absoluut wraak nemen voor een zeldzame nederlaag op zijn favoriete nummer, vier jaar geleden in Londen. Chad Le Clos verraste Phelps toen in een zinderende finale.

  "Ik wilde die medaille zo graag. In de slotfase bleef ik mezelf onder druk zetten. Met mijn eindtijd was ik niet bezig, ik ben gewoon gelukkig dat ik gewonnen heb."

  "Zoveel medailles, dat is gewoon gekkenwerk"

  De Amerikaan vierde zijn 20e gouden medaille met zijn vrouw en zoontje in de tribunes, maar moest amper een uurtje later opnieuw aan de bak in de finale van de 4x200m vrije slag.

  Phelps kon dankzij het beukwerk van zijn teammaats als slotzwemmer als het ware een ererondje afleggen, op weg naar zijn 21e goud. "Zoveel medailles, dat is gewoon gekkenwerk. Maar ik voel me wel vermoeid", besloot Phelps.

  De teller van Phelps staat nu op 25: 21 gouden medailles, 2 zilveren en 2 bronzen plakken. De Amerikaan komt in Rio nog op drie nummers in actie.