• home
 • video
 • pas verschenen

  Jean-Marie Dedecker over Van Tichelt: "Kleine beer is een grote geworden"

  Dedecker won in Atlanta 1996 vier medailles met de Belgische judoka's.

  20 jaar geleden won Harry Van Barneveld brons op de Spelen in Atlanta. Zijn coach van toen Jean-Marie Dedecker weet de medaille van Dirk Van Tichelt gisteren dus wel naar waarde te schatten. "Hij vocht vanuit zijn buik. Daardoor kroop de beer uit zijn hol."

  "Van Tichelt is een judoka naar mijn hart", vertelt Jean-Marie Dedecker aan Sporza. "Hij is technisch sterk en heeft al bewezen dat hij kan terugkomen uit verloren posities."

  "Onder meer door blessureleed is de "beer van Brecht" lang een kleine beer geweest, maar nu is hij echt wel een grote beer geworden. Hij verdient het."

  Nochtans gaf vooraf niemand een cent voor zijn kansen. "Ik ook niet", bekent de oud-bondscoach. "Zijn loting was aartsmoeilijk. Toen Van Tichelt in de tweede ronde tegen de nummer één van de wereld moest, dacht ik dat het einde verhaal was. Maar hij klopt hem."

  "Misschien geloofde Dirk er zelf ook niet in", denkt Dedecker, "en was dat net zijn sterkte. Hij is zonder stress naar de Spelen afgezakt. Niets moest. Hij vocht vanuit zijn buik en rekende niet te veel met het hoofd. Daardoor kwam de beer uit zijn hol."

  "Zijn beste kamp was de kwartfinale tegen de Rus Denis Jartsev. Hij heeft het daar op een magistrale manier afgemaakt. Al kroop hij op het einde van die kamp wel door het oog van de naald."

  In de halve finales was Van Tichelt kansloos tegen Shohei Ono. Geen schande, vindt Dedecker. "Ono is een fenomeen: op drie jaar tijd verloor hij geen enkele kamp. Van Tichelt kwam nog niet aan de hielen van die man."

  "Maar het mooie van dat verlies was dat Dirk daarna nog kon kampen om brons en winnen. Je toernooi afsluiten met een overwinning is altijd leuker dan met een nederlaag."

  Van Barneveld: "Met dezelfde techniek als ik in Atlanta"

  Met zijn bronzen medaille treedt Dirk Van Tichelt in de voetsporen van Harry Van Barneveld, die in Atlanta 1996 ook zijn olympisch mandje vulde met brons.

  "Voor de Spelen had ik gezegd dat Dirk een goede dag zou nodig hebben om een medaillekandidaat te zijn", zegt Van Barneveld. "En het is uiteindelijk een fantastische dag geworden voor hem."

  "Wat ik leuk vind, is dat hij de kamp om de derde plaats wint, met dezelfde techniek als ik twintig jaar geleden."

  "Of ik raad heb voor Dirk? Zoveel mogelijk genieten van deze medaille. Ik weet uit mijn ervaring dat een medaille winnen zo overweldigend is, dat je niet meer beseft wat er allemaal gebeurt."