• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Van Avermaet zal komende 5 jaar nog schitterende dingen winnen"

  Oympisch kampioen Greg Van Avermaet.

  0 / 0

  Oympisch kampioen Greg Van Avermaet.

  Wielercommentator Michel Wuyts steekt de loftrompet over olympisch kampioen Greg Van Avermaet. "Hij heeft het zelf afgedwongen. Grandioos", vindt Wuyts, die Van Avermaet zag veranderen in een winnaar na zijn sprintzege tegen Sagan in de Tour van 2015.

  Het parcours in Rio was aangekondigd als loodzwaar en dat bleek het ook: het was een enorm lastige koers. "Dan moet je ook Greg Van Avermaet heten om dat te kunnen afwerken. Hij heeft een perfecte koers gereden en er is op dit moment ook maar één Belg in staat om zo'n perfecte koers te rijden: Greg Van Avermaet", zegt Michel Wuyts.

  "Op 100 kilometer had ik niet gedacht dat hij zou winnen. Maar hij had de wilskracht om eraan te blijven hangen. Daar plukte hij de vruchten van omdat de puzzelstukjes in elkaar vielen, maar ook omdat hij het zelf afdwong. Dat is grandioos."

  "Van Avermaet heeft het alleen gedaan, op het werk van De Plus na. Op 85 kilometer heeft hij het alleen geklaard en ook afgewerkt. Toen hij achteraan ging zitten, dacht hij wellicht voor zilver te gaan. Maar toen kwam dat kantelmoment."

  "Normaal was Tim Wellens de man die als laatste in stelling moest komen. Die werd andermaal verraden door - ik meen - faalangst. Ik stel vast dat Wellens op zijn best is als je hem niet verwacht. Als de verwachtingen hoog zijn, heeft hij een probleem."

  "Déclic bij Van Avermaet is er gekomen in Tour van vorig jaar"

  Nog niet zo gek lang geleden grossierde Greg Van Avermaet in ereplaatsen. Nu is hij plots een winnaar geworden. "De déclic is er vorig jaar gekomen in de Tour, toen hij in Rodez Sagan klopte in de sprint. Dat was het begin van de nieuwe Van Avermaet", weet Wuyts.

  "Wat we nu beleven, is een voorlopig orgelpunt. Tegelijkertijd is het ook een begin. Met nog meer zelfvertrouwen zal hij nu de rest aanpakken. Hij zal de komende vijf jaar nog schitterende dingen winnen, daar ben ik absoluut zeker van."

  "Het zelfvertrouwen staat er nu helemaal bij Van Avermaet en daarop heeft hij onder meer 2016 gebouwd. Hij heeft geleerd dat hij zijn eigen rol zelf moet kunnen uitlokken, dat hij zijn plaats heeft. Daar heeft hij de power en de mentale kracht voor."

  "De kiem voor zijn zege in Rio ligt wellicht ook voor een deel bij zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Hij werd daar tot rust gedwongen, maar liet meteen horen dat hij zou terugkomen. Hij zei al dat hij in bloedvorm was. Het wordt stilaan tijd om dat te geloven als Van Avermaet zoiets zegt."

  "Wat de waarde is van een olympische medaille? Die is sinds 2004 en de gouden medaille van Bettini steeds groter geworden. Sinsdien heeft de olympische wegrit grandeur gekregen. Van Avermaet wacht nu vier jaar in glans, met een embleem op de mouw of de borst en met een gouden randje."

  Wuyts: "Je moet Van Avermaet heten om dat zo af te maken"

  Wuyts: "Er is maar één Belg in staat om zo een perfecte race te rijden"

  Wuyts: "Hitte en faalangst hebben Wellens genekt"

  Wuyts en De Cauwer gaan volledig uit de bol bij de zege van Van Avermaet