• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Russische geheime dienst en Sportministerie steunden dopingnetwerk

  Op de Winterspelen in Sotsji werden urinestalen verwisseld.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Op de Winterspelen in Sotsji werden urinestalen verwisseld.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Het dopingnet sluit zich nog wat nauwer rond Rusland. Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een nieuw rapport gepubliceerd dat bewijst dat een staatsgesteund dopingnetwerk de Russische atleten hielp bij hun dopingpraktijken. "Er is geen twijfel mogelijk", zegt hoofdonderzoeker Richard McLaren. "

  De belangrijkste bevindingen in het WADA-rapport:

  • Het laboratorium van Moskou hanteerde een eenvoudig, maar efficiënt systeem om positieve dopingtests om te zetten in negatieve tests.
  • Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 werden urinestalen gewisseld.
  • Het ministerie van Sport en de geheime dienst FSB waren nauw betrokken bij het dopingnetwerk. "Het kan niet anders dat minister van Sport Vitali Moetko op de hoogte was."

  Dopingnetwerk beperkte zich niet enkel tot atletiek

  Het WADA duidde in mei een onafhankelijke commissie aan met aan het hoofd de Canadees Richard McLaren. Zij moesten onder meer de verklaringen van Grigory Rodtsjenkov natrekken.

  Het voormalige hoofd van het antidopinglaboratorium van Moskou had aan de Amerikaanse krant NY Times bekend dat hij, op vraag van Moskou, jarenlang Russische atleten had geholpen bij hun dopingpraktijken.

  Na 57 dagen onderzoek blijken alle beschuldigingen te kloppen en komen er veel meer disciplines onder de dopinglamp dan enkel de atletiek.

  Na de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver werd een systeem ontwikkeld om dopinggebruik te verdoezelen. Elke positieve dopingtest moest door het dopinglaboratorium van Moskou worden doorgestuurd naar het ministerie van Sport om de resultaten te vervalsen in de database van het WADA.

  Het onderzoek toont aan dat 577 positieve dopingtests werden doorgestuurd. 312 tests werden omgetoverd in een negatief resultaat, 265 tests kwamen in quarantaine terecht.

  "Geheime dienst wisselde positieve dopingstalen"

  Het systeem van het ministerie van Sport was eenvoudig en efficiënt, behalve bij de internationale evenementen waar ook buitenlandse waarnemers aanwezig waren. Voor de Winterspelen in Sotsji moest dus een nieuw systeem worden ontwikkeld.

  De Russische geheime dienst FSB zorgde ervoor dat de deksels van de urinestalen ongemerkt konden worden verwijderd en opnieuw verzegeld. 

  Het Centrum voor de voorbereiding van Russische Sporters (CSP) had ook een belangrijke bijdrage. Ze verzamelden vooraf zuivere urine van de Russische atleten en sloegen die stalen op in een diepvriezer.

  Tijdens de Winterspelen ging de geheime dienst dan aan het werk. Ze wisselden 's nachts de positieve urinestalen met de zuivere stalen uit de diepvriezer.

  De onderzoekers selecteerden elf urinestalen en in elk deksel konden krassen worden gevonden. Bovendien werd zout toegevoegd aan de stalen om de vervalsing te vervolledigen, maar het zoutgehalte is te hoog voor een natuurlijk staal. "Het bewijs laat geen ruimte voor twijfel", zegt McLaren.

  Geen Russische sporters in Rio?

  Het WADA adviseert om alle Russische sporters uit te sluiten voor internationale evenementen, de Olympische Spelen in Rio inbegrepen. Het schuift de hete aardappel zo door naar Tomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

  "Dit is een schokkende en ongeziene aanval op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen", zegt Bach in een eerste reactie. "Het IOC zal nu het rapport bestuderen en niet twijfelen om de zwaarste sancties op te leggen."