• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Aagje Vanwalleghem: "Niet echt verrast over OS-ticket turnmeisjes"

  De Belgische turnmeisjes hebben geschiedenis geschreven: voor het eerst sinds Londen '48 zal het Belgische vrouwenteam zich kunnen tonen op de Olympische Spelen. "Er is nu een groep gymnasten die een hoog niveau halen", vertelt ex-turnster Aagje Vanwalleghem aan Sporza.

  "Ik was niet echt verrast over de kwalificatie, net omdat de voorbije jaren in het teken stonden van het team dat zich zou moeten plaatsen voor de Spelen", reageert Aagje Vanwalleghem (28) bij Sporza.

  Vanwalleghem was er zelf bij op de Spelen van Athene, maar kon zich met het meisjesteam nooit plaatsen voor de Spelen. "Ik heb er altijd van gedroomd om met een team op de Spelen te staan. In Londen was het bijna gelukt, maar net niet was toch pijnlijk."

  "Nu is het wel gelukt omdat alle gymnasten een beter niveau hebben dan vroeger. Je hebt echt een groep gymnasten die een hoog niveau halen."

  De Belgische meisjes lieten onder meer Roemenië achter zich. "Roemenië was altijd heel sterk en kwam in aanmerking voor de medailles op de Spelen. Als team is het er nu niet eens bij. Je ziet dus dat alles kan."

  Waar plaatst Vanwalleghem de Belgische ploeg tegenover de andere landen? "Ik zet hen vandaag tussen de 10e en 12e plaats ter wereld. Aan de top 8 kan momenteel niet geraakt worden, maar er kan nog veel veranderen de komende maanden."

  "De creatie van de Topsportschool in Gent is zeer belangrijk geweest"

  Aagje Vanwalleghem schetst de evolutie in de Belgische turnwereld. "De creatie van de Topsportschool in Gent is zeer belangrijk geweest. De getalenteerde gymnasten trekken naar een opleidingscentrum, waardoor ze al op jonge leeftijd professionele begeleiding krijgen."

  "Zo gaat dat verder, tot wanneer ze geselecteerd worden voor de Topsportschool. Daar worden ze opgeleid tot waar ze vandaag staan, op de Spelen dus."

  "Ik heb dat zien evolueren tot wat het nu is. Dat is een gigantisch verschil met toen ik begonnen ben. Ik herinner me de meisjes van de huidige ploeg nog: het waren kleine gymnasten die met grote ogen naar me keken. Maar nu staan ze zelf op de Spelen: respect!"