• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vlaeminck: "Ja, ik ben toch blij dat Boonen niet gewonnen heeft"

  Tom Boonen schreef gisteren ei zo na geschiedenis door Parijs-Roubaix voor een vijfde keer op zijn erelijst te zetten. De teller van Boonen blijft dus op vier staan, een record dat hij deelt met Roger De Vlaeminck. "Maar van mij mag Tom nog een jaartje koersen", klinkt het.

  Was Roger De Vlaeminck toch een beetje blij toen Tom Boonen net naast een vijfde kasseitriomf op de piste van Roubaix greep? "Ja", sprak hij klare taal bij Sporza.

  "Ik wist dat Tom favoriet was, want er zijn heel weinig goeie renners buiten Cancellara, Sagan en Boonen. Vanmarcke komt net achter hen, maar hij moet een beetje geluk hebben."

  "Als Stannard niet achtervolgd zou hebben, dan zou Vanmarcke weggereden zijn. Maar na de hergroepering moest hij in de wielen kruipen en daar blijven zitten. Nu heeft hij nog op kop gereden en dan kun je zeker niet meer winnen. Maar Sep heeft goed gereden."

  Heeft Tom Boonen een inschattingsfout in de sprint gemaakt? "Ja, Tom liet zich insluiten. Toen Hayman hem passeerde, had hij meteen moeten reageren. Maar Tom heeft niet genoeg ervaring op de piste en heeft zich laten insluiten. Al was hij net als iedereen vermoeid. Maar dat hij zoiets als 35-jarige nog kan..."

  Moet Boonen volgend jaar nog eens proberen alleen recordhouder te worden? "Voor mij mag hij nog een jaartje koersen. Ik weet niet hoeveel hij verdient. Als hij liever gaat werken... Al moet hij dat niet meer doen. Als hij het graag doet, moet hij het blijven doen."

  Over Hayman: "Ik wist niet wie er gewonnen had"

  "Het was een mooie finale, met twee Belgen", vervolgt Roger De Vlaeminck zijn analyse. "Al is het wel spijtig dat de koers ontsierd werd door valpartijen. Met Cancellara en Sagan erbij zou deze wedstrijd nog mooier geweest zijn. Maar vallen en opstaan hoort bij deze koers."

  Nog een woordje over winnaar Mathew Hayman, tot slot? "Ik wist niet wie er gewonnen had", zegt De Vlaeminck. "Maar hij gaf me tijdens de laatste 10 kilometer wel de beste indruk. Hij heeft die sprint verdiend gewonnen."

  Opvallend: De Vlaeminck werd op weg naar zijn "vijfde" ook tweede

  Roger De Vlaeminck stak in 1981 een hand uit naar zijn vijfde recordzege, maar daar stak Bernard Hinault een stokje voor. In een spurt met een groepje van zes kon De Vlaeminck niet meer uit het het wiel van de wereldkampioen komen en strandde op de tweede plaats. De gelijkenis met de spurt van gisteren - Boonen die niet meer voorbij Hayman raakte - was opmerkelijk.