• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Spiegel: "Iedereen zal genieten van Bryants afscheidstournee"

  Kobe Bryant is bezig aan zijn laatste maanden.

  Kobe Bryant is bezig aan zijn allerlaatste seizoen in de NBA. Tomas Van den Spiegel en Rik Samaey blikken terug op de carrière van de LA Lakers-guard. "Hij stond er elke wedstrijd", zegt Rik Samaey.

  "Het afscheid van Kobe Bryant is niet echt een verrassing", steekt Tomas Van den Spiegel van wal. "Kobe sukkelt al een paar jaar met heel ernstige blessures en haalt niet meer zijn niveau, zeker dit jaar niet. Vorig jaar heeft hij bijna niet gespeeld."

  "Ik denk dat hij door dit nu aan te kondigen vooral wat druk van zijn eigen schouders wilde nemen. Dit stond al wel vast en op een bepaald moment wil je voor jezelf wel een soort afscheidstournee. Nu zullen ze niet meer telkens vragen wanneer hij stopt en kan iedereen nog eens een laatste keer genieten."

  "Bryant had zijn voor- en tegenstanders en was altijd wel een beetje omstreden. Hij heeft een enorm ego, maar dat heeft elke sporter van dat niveau wel. Hij kwam niet altijd sympathiek over, maar was wel een heel harde werker. Hij trainde bijna dag en nacht om beter te worden. Daarom had hij ook veel voorstanders."

  "Kobe Bryant was de beste basketballer van het eerste decennium van de 21e eeuw. Veel jongeren die Michael Jordan nooit zagen spelen, hebben hun spel gebaseerd op Kobe. Hij was een absoluut idool, een icoon van het basketbal die 20 jaar in dat herkenbare truitjes van de LA Lakers speelde."

  "De Lakers doen het nu al een paar jaar niet zo goed meer. Hun team zit sowieso in een fase dat ze moeten heropbouwen. Door het afscheid van Kobe komt er ook heel wat geld vrij om te spenderen aan nieuwe sterren. Dat Kobe's contract wegvalt, geeft financiële ademruimte op een nieuw team te bouwen."

  Samaey: "Slotfase? Geef de bal dan maar aan Kobe Bryant"

  Ook Rik Samaey looft de verdiensten van Kobe Bryant. "Hij behoort uiteraard tot de groten. Als je vijf keer kampioen wordt in de NBA ben je een topper. Sinds zijn achillespeesblessure is het heel moeilijk geworden voor hem, maar ik denk dat we niet naar zijn laatste twee seizoen moeten kijken", zegt Samaey.

  "Generaties met elkaar vergelijken, is absurd. Laat het me zo zeggen: als je in de slotfase van een spannende wedstrijd de bal kwijt moet, verkies ik Bryant boven LeBron James, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat ik Bryant beter vind dan James."

  "Kobe was niet alleen goed omringd, hij was ook altijd degene die het kon forceren en de match tot een goed einde te brengen. Hij was de ideale speler om de bal te geven aan het einde van de match, een winnaar tot en met."

  "Misschien nam hij wat te veel shots en was zijn shotselectie niet altijd goed, maar hij stond er wel elke wedstrijd. Hij kon een match naar zich toetrekken en zijn ploeg op de rails zetten. Bovendien schuwde hij ook het harde werk niet in de verdediging."

  "Kobe Bryant was een ongelooflijke atleet, met een goed afstandsschot en een enorm sterke drive. Je wist ook nooit wat hij met de bal zou doen: links, rechts, onderdoor, ... We mogen hem zeker onderbrengen bij de toppers op zijn positie."