• home
 • video
 • pas verschenen

  Moukrime droomt van Rio na kanker: "Van der Plaetsen als voorbeeld"

  Moukrime (23) is piepjong, maar heeft al een lange weg achter de rug.

  Een jaar na zijn kankerdiagnose koestert Tarik Moukrime olympische ambities. "Ik ben Thomas Van der Plaetsen heel dankbaar voor al zijn hulp", zegt de 23-jarige atleet die net als Van der Plaetsen strijd leverde tegen teelbalkanker. "Waarom zou ik de olympische limiet voor Rio niet kunnen lopen?"

  EK Zürich 2014: Moukrime eindigt 8e op de 1.500 meter

  "Exact vier maanden na mijn achtste plaats op het EK in Zürich vernam ik het slechte nieuws: teelbalkanker. De vraag die ik me onmiddellijk stelde, was of ik ooit nog wel op topniveau zou kunnen lopen."

  Strijd tegen teelbalkanker ontsierd door dopingcontrole

  "Ik zat vol woede en ongeloof toen de dopingcontroleur op bezoek kwam (in februari 2015). Dat was tien dagen na mijn laatste chemokuur... 95 procent kans dat ik positief testte. Die dopingcontrole had dus geen enkele zin. Maar de dopinginspectie hield voet bij stuk."

  Stage in Lanzarote 2015: Moukrime bewondert Van der Plaetsen

  "Van Thomas Van der Plaetsen (bij wie er vorig jaar ook teelbalkanker werd vastgesteld, red) kreeg ik heel veel hulp. Het is ongelooflijk wat hij gepresteerd heeft na zijn ziekte. Ik bewonder hem enorm. Thomas is mijn grote voorbeeld."

  Augustus 2016: Deelname aan de Olympische Spelen?

  "De olympische limiet halen op de 1.500 meter? Dat zal me wel lukken. Alle middelen zijn aanwezig en zowel fysiek als mentaal zit het goed. Alle ingrediënten zijn er om een ticket voor Rio de Janeiro te veroveren."