• home
 • video
 • pas verschenen

  Museeuw: "Ik voel me onrecht aangedaan"

  Museeuw: "De wonde zal niet meer hersteld worden."

  Johan Museeuw wordt volgende maand vijftig jaar. In een openhartig interview in De Zondag blikt "De Leeuw" nog een keer terug op zijn turbulente wielercarrière, ook over dopinggebruik. "Ik ben ontgoocheld in bepaalde mensen."

  Museeuw won driemaal de Ronde van Vlaanderen, drie keer Parijs-Roubaix en werd wereldkampioen in 1996 in Lugano. Kleine smet op zijn indrukwekkende carrière: in 2007 bekende hij het gebruik van doping.

  In een openhartig interview in De Zondag komt Museeuw nog een laatste keer terug op zijn carrière in het profpeloton. "Ik ben ontgoocheld in mijn zogezegde vrienden van toen."

  "Wilfried Peeters keerde mij na mijn bekentenis de rug toe. Hij wist hoe de vork aan de steel zat, maar beschermde zijn positie bij Quick Step. Dan pas besef je: dat was geen vriendschap."

  "Hij heeft zich in die positie van vriend gewrongen om telkens een nieuw contract te versieren. Die breuk is zwaar geweest. Dat is een wonde die niet meer hersteld zal worden."

  Vanwaar deze opvallende uitspraken? "Ik heb altijd gezegd: als ik vijftig word, dan kom ik met dit naar buiten. Ik heb doping genomen omdat iedereen dat toen nam. Maar is het fair dat alleen ik en mensen als Armstrong en Boogerd als zondaars dienen?"

  "Ik vind van niet. Ik voel me onrecht aangedaan. Ik zie vandaag nog altijd renners in het peloton die toen ook meedraaiden, maar zij zwijgen. Mijn bekentenis was voor mij juist een verlossing."

  "Ik begrijp de ontgoocheling van de mensen"

  Begrijpt Museeuw dat de mensen ontgoocheld waren na zijn bekentenis? "Ja. Gelukkig beseffen ze vandaag ook dat iedereen toen met gelijke middelen streed en zien ze mij weer als de kampioen van mijn generatie."

  Wordt er vandaag dan wel clean gereden? "Ik hoop dat. Ik denk van wel als ik zie hoe afwachtend en beredeneerd er gereden wordt. Ik hoop dat mijn bekentenis daartoe bijgedragen heeft. Maar ik sluit niet uit dat renners weer gaan pakken als er een nieuw middel op de markt komt dat niet op te sporen valt. Ze proberen nu eenmaal zo goed mogelijk voorbereid aan de start te komen."