• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Bosch: "Hoop dat Nys nog altijd zal kunnen meedoen voor de zege"

  Over een week wordt het veldritseizoen opnieuw op gang geschoten in Las Vegas. Paul Van den Bosch, trainer van Sven Nys, is tevreden over de voorbereiding van zijn poulain. "Je merkt niet aan Sven dat zijn laatste seizoen eraan komt", vindt Van den Bosch.

  "Sven Nys heeft nog altijd dezelfde drive en trainingsijver als vroeger", opent Paul Van den Bosch. Hij wil het nog altijd zo goed mogelijk doen, maar hij beseft wel dat het niet meer zal zijn zoals in zijn beste jaren."

  Van den Bosch bekent dat het een opluchting zal zijn als Sven Nys er een punt achter zet. "Het vergt veel tijd en werk om bezig te zijn met atleten zoals hij. De laatste 13 à 14 jaar ben ik in de winter alleen bezig geweest met veldrijden, dat heeft ook familiale gevolgen."

  "Anderzijds ga ik uiteraard heel veel missen. De vriendschap, samen trainen, nadien nog wat napraten,... dat zal een gemis zijn."

  De constante gretigheid van Nys valt Van den Bosch op. "Hij wil nog altijd dingen kunnen die hij in zijn beste tijd ook kon, of nu iets kunnen wat hij nooit eerder gedaan heeft. Dat zijn zaken die voor Sven een uitdaging blijven. Ook nu nog moet ik hem soms afremmen."

  Nys zal volgens Van den Bosch altijd een sportman blijven. "Als we de fysieke paraatheid van Nys zouden testen een jaar nadat hij gestopt is, dan zullen we nog altijd een even goeie atleet zien. Ik denk niet dat hij het fietsen of het in vorm zijn ooit zal kunnen missen."

  "We hoeven ons niet veel zorgen te maken over Sven"

  Wat verwacht Van den Bosch van het komende seizoen? "Ik hoop dat Sven in zijn laatste jaar nog altijd zal kunnen meedoen voor de overwinning. Of hij wint, zal minder te maken hebben met zijn eigen capaciteiten, die zijn sowieso in orde. Veel zal te maken hebben met de tegenstand."

  Van den Bosch is tevreden over de voorbereiding. "In het begin waren er twijfels na een moeilijk seizoen. Stilaan zagen we toch goede signalen en won Sven het BK mountainbike."

  "Hij won ook nog de rittenwedstrijd de Ronde van Vlaams-Brabant. Het is geen Ronde van Frankrijk, maar toch moet je echt goed zijn om te kunnen winnen. Sindsdien is het almaar beter geworden, veel zorgen hoeven we ons niet te maken."

  "Zijn afscheid kan ook een stimulans zijn. Sven is zeer eergierig. Hij is niet de atleet die zegt van: "Kijk, ik heb nog een goed sponsorcontract, goede startgelden en ik maak er hier een feestje van". Natuurlijk zal hij er een feestwedstrijd van willen maken, maar dan omwille van zijn prestatie en niet door gewoon van start te gaan", besluit Van den Bosch.