• home
 • video
 • pas verschenen

  "Voetballers staan geregeld een deel van hun premie af voor een selectie"

  De smeergeldaffaire bij Standard krijgt nog een staartje.

  De mogelijke smeergeldaffaire bij Standard blijkt geen alleenstaand geval te zijn in het Belgische voetbal. Een rondvraag van Sporza bij enkele coaches leerde dat spelers geregeld een deel van hun wedstrijdpremie afstaan om op het scheidsrechtersblad te staan. Zo strijken ze telkens een premie op, ook al zijn ze bijvoorbeeld ziek.

  De opvallende uitspraak van Standard-voorzitter Bruno Venanzi blijkt dus niet zo verrassend te zijn als eerst gedacht. Venanzi gaf in een voetbaltalkshow toe dat een Standard-speler vorig seizoen zijn coach betaald heeft in ruil voor speelminuten.

  Sporza contacteerde enkele coaches en concludeerde uit die gesprekken dat zo’n financiële afspraak tussen een coach en speler wel degelijk bestaat.

  Enkele trainers bevestigden dat spelers vaak kunnen rekenen op een contractverlenging of contractaanpassing als ze een aantal wedstrijdselecties tijdens het seizoen behaald hebben.

  Om dat specifieke aantal te bereiken, geldt er geregeld een stille overeenkomst tussen beide partijen: de speler staat een deel van zijn wedstrijdpremie af in ruil voor een plaatsje op het wedstrijdblad.

  De speler kan op die manier makkelijker zijn contractvoorwaarden inlossen en de trainer is dankzij de deal ook zeker van een extra inkomen, zeker als hij die overeenkomst met 6 of 7 spelers gesloten heeft.

  Een trainer benadrukte wel dat met dergelijke praktijken een coach niet op een lange loopbaan bij zijn club hoeft te rekenen, aangezien zulke zaken altijd aan het licht komen. “Voetballers praten sowieso”, klonk het.

  "Linke situaties door een gemeenschappelijke makelaar"

  Een Belgische voetbalcoach wees Sporza, tot slot, ook op de rol van de voetbalmakelaars. “Trainers hebben soms dezelfde makelaar als enkele van hun spelers en dat kan linke situaties opleveren."

  "Dan gaat het niet alleen over het aanwerven van spelers, maar ook over het maken van de selectie en het basiselftal."

  "Je hebt sowieso de perceptie tegen bij een gemeenschappelijke makelaar. Trouwens, de macht van de makelaars is erg groot”, was dan ook de conclusie.