• home
 • video
 • pas verschenen

  Hansen krijgt rit cadeau na blunder van organisatie in Alberta

  Lasse Norman Hansen (archief) bleef als enige op het juiste spoor.

  De Deen Lasse Norman Hansen is uitgeroepen tot winnaar van de 5e rit in de Tour of Alberta. Achter de vluchter werden de renners in de finale de verkeerde kant opgestuurd. De organisatie neutraliseerde daarop de koers en gaf de ritzege aan de 23-jarige Deen van Cannondale-Garmin, dat zijn derde rit op een rij wint. Bauke Mollema blijft leider, enige Belg Kristof Vandewalle gaf op. De koers eindigt vandaag.

  Hansen was de laatste overlevende van een lange vlucht in barre weersomstandigheden. Bij het ingaan van de twee plaatselijke ronden had hij nog een minuut voorsprong op eerste achtervolger Sven Erik Bystrøm.

  Die merkte echter de official niet op, die hem naar het plaatselijke circuit moest laten afslaan. Het peloton volgde Bystrøm blindelings en reed eveneens verkeerd.

  Toen het peloton weer naar het goeie spoor was geleid, had Hansen al anderhalve ronde op het lokale circuit afgewerkt. Daarop neutraliseerde de organisatie de koers.

  Voor Hansen is het de tweede profzege, na de GP Herning in eigen land in 2013. Op de piste was hij al veel succesvoller: in Londen werd hij olympisch kampioen omnium en hij heeft ook een pak WK-medailles.

  Cannondale-Garmin won gisteren en eergisteren met Tom-Jelte Slagter ook al twee bergritten.

  "Op 2 km van het einde kreeg ik het bericht dat ik gewonnen had", zegt Hansen. "Ik had graag op een gewone manier gefinisht en ben er vrij zeker van dat ik voorop zou gebleven zijn. Maar ik ben content: winnen is winnen."

  Uitslag rit 5:

  01. Lasse Norman Hansen (Den), 206 km in 4u23'02"
  02. Laurent Didier (Lux) op 1'58"
  03. Bauke Mollema (Ned) - 5'39"
  04. Vjatsjeslav Koeznetsov (Rus) - z.t.
  05. Aleksej Tsatevitsj (Rus)

  Stand na rit 5:

  01. Bauke Mollema (Ned), in 17'35"29
  02. Adam Yates (GBr) op 6"
  03. Tom-Jelte Slagter (Ned) - 22"
  04. Sergej Lagoetin (Rus) - 35"
  05. Dion Smith (NZe) - 45"
  06. Lasse Norman Hansen (Den) - 1'05"