• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Uruguayaan van legendarisch Maracana-doelpunt overleden

  Ghiggia trapte zich in de geschiedenisboeken op het WK 1950.

  Uruguay rouwt om Aclides Ghiggia. De man die in 1950 alle Brazilianen stil kreeg met zijn beslissende goal op het WK in het Maracana-stadion is donderdag overleden op 88-jarige leeftijd. Ghiggia stierf op precies dezelfde datum als de dag waarop hij 65 jaar geleden zijn legendarische goal maakte.

  Het is een van de bekendste verhalen in het voetbal: op het WK 1950 in Brazilië heeft het thuisland genoeg aan een gelijkspel in de laatste poulematch (er bestond nog geen rechtstreekse uitschakeling op het WK), maar tegenstander Uruguay verpest het feestje.

  Bij een 1-1-stand in de 79e minuut trapt Ghiggia de winnende treffer binnen. Hij krijgt zo het mythische Maracana-stadion muisstil. De Uruguayaan zei jaren later het volgende over zijn goal: "Slechts drie mensen hebben ooit 200.000 mensen in het Maracana-stadion stil gekregen met een enkele beweging. Frank Sinatra, Paus Johannes Paulus II en ik."

  Ghiggia was de laatste overlevende van de spelers die in die finale op het veld stonden. Hij overleed op 88-jarige leeftijd na een hartaanval. Opvallend is dat Ghiggia exact 65 jaar na zijn legendarische goal op 16 juli 1950 het leven liet.

  Bekijk hieronder nog eens de beelden van de legendarische goal: