• home
 • video
 • pas verschenen

  Teklehaimanot: "Heel blij met de bollen, maar droom ook van een ritzege"

  Teklehaimanot stond te glunderen op het podium.

  Daniel Teklehaimanot heeft vandaag wielergeschiedenis geschreven: de Eritreeër van MTN-Qhubeka is de eerste Afrikaan in de bolletjestrui in de Tour. "Dit is belangrijk voor mij, mijn team en Afrika", reageert hij.

  In de Dauphiné legde Teklehaimanot beslag op de bolletjestrui dankzij enkele lange ontsnappingen. Toen hij vandaag in de aanval trok, was dat dan ook een duidelijk doel: op de drie beklimmingen van de dag als eerste bovenkomen en de leiding in het bergklassement overnemen van Joaquim Rodriguez.

  "Ik ben heel blij", glundert Teklehaimanot na de aankomst. "Het was heel bijzonder om op dat podium te staan en die trui te mogen aantrekken."

  De 26-jarige Eritreeër beseft dat hij geschiedenis heeft geschreven. "Dit is een belangrijk moment voor mij, voor mijn ploeg en voor Afrika. Maar het was niet gemakkelijk om de trui te veroveren."

  "Mijn medevluchters hadden ook hun zinnen gezet op het bergklassement. Vooral Vanbilsen was erg sterk, maar ik klopte hem twee keer in een sprintje bergop."

  Teklehaimanot heeft zes zussen en vijf broers. "Mijn oudere broer fietste ook, maar stopte er jaren geleden mee. Nu ben ik de enige van de familie die nog fietst."

  "Ik kreeg mijn eerste fiets als kind en koerste eerst voor het plezier. Daarna kwam ik in de nationale ploeg terecht, waarna ik continentale wedstrijden reed. Zo kwam ik uiteindelijk bij Orica-GreenEdge terecht en nu rijd ik voor MTN-Qhubeka."

  Iedereen weet nu dat Teklehaimanot een goede klimmer is. Droomt hij ook van een ritzege? "Ja, ik ga dat proberen", besluit hij met een grote glimlach.