Ga naar de inhoud

Hervormingsplan voor het profvoetbal is goedgekeurd

 ma 15 juni 2015 19:58
Tweede klasse wordt eerste klasse B (foto: kampioen STVV).
Vanaf het seizoen 2016-2017 telt het Belgische voetbal nog 24 profclubs: 16 eersteklassers en 8 clubs in tweede klasse. De Nationale Studiecommissie heeft de grootschalige competitiehervorming en de scheiding tussen prof- en amateurvoetbal goedgekeurd.

De competitiehervorming in een notendop

  • Nog 24 profclubs: 16 eersteklassers (eerste klasse A) en 8 tweedeklassers (eerste klasse B)
  • Nog maar één daler uit 1e A en één stijger uit 1e B
  • Drie clubs uit eerste klasse B nemen deel aan Play-off II
  • 1B wordt begonnen met zakker uit eerste en top 7 uit tweede

Nationale Studiecommissie zet het licht definitief op groen

De scheiding tussen amateur- en profvoetbal moet zuurstof geven aan de 24e resterende profclubs. Het huidige voorstel lag al een tijdje op tafel en werd begin juni goedgekeurd door de tweedeklassers. Vanavond heeft de Nationale Studiecommissie een definitieve beslissing genomen.

In het plan blijft eerste klasse behouden in zijn huidige vorm, met 16 clubs dus (eerste klasse A). Tweede klasse (eerste klasse B) wordt afgeslankt tot acht clubs. Die 1B begint met de zakker van eerste klasse én de top zeven van tweede klasse 2015-2016.

In totaal is er in België dus nog plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse (Nationale Amateurliga) spelen de clubs met een amateurstatuut.

In eerste klasse blijft het systeem van Play-off I - met de eerste zes clubs uit de reguliere competitie - behouden. In de nieuwe formule is er wel nog maar één daler uit eerste klasse, namelijk de laatste uit de reguliere competitie. Dat betekent uiteraard ook dat Play-off III verdwijnt.

De vrijgekomen plaats in eerste klasse wordt ingenomen door een club uit tweede klasse. De acht tweedeklassers spelen twee speeelrondes van telkens 14 wedstrijden. De winnaars van die speelrondes nemen het tegen elkaar op om de promotie naar eerste klasse.

Aan Play-off II nemen 12 clubs deel: de nummers 7 tot en met 15 uit eerste klasse en de nummers 2, 3 en 4 uit tweede klasse. De winnaar van PO II neemt het - zoals nu al het geval is - op tegen de nummer 4 van PO I met als inzet een Europees ticket.

Hoe zal het Belgische voetbal er uitzien?
Profvoetbal
Niveau 1:1e klasse A16 clubs
Niveau 2:1e klasse B8 clubs
Amateurvoetbal
Niveau 3:D1 amateur16 clubs (Nederlandstalig + Franstalig)
  Zal bestaan uit de 9 dalers uit 2e nationale afdeling en de 7 stijgers uit de huidige
  3e klasse (de eerste twee van beide reeksen en de drie winnaars van de eindronde).
Niveau 4:D2 amateur16 clubs (Nederlandstalig)
  16 clubs (Nederlandstalig)
  16 clubs (Franstalig)
Niveau 5:D3 amateur16 clubs (Nederlandstalig)
  16 clubs (Nederlandstalig)
  16 clubs (Franstalig)
  16 clubs (Franstalig)

Beerschot had eerder op de dag al protest aangetekend

De competitiehervorming is wel een doorn in het oog van clubs zoals Beerschot-Wilrijk. De derdeklasser had eerder op de dag laten weten dat het "de nodige procedures in kort geding was opgestart tegen de Belgische Voetbalbond".

Beerschot wou het voorstel laten schorsen, omdat "het plan in strijd was met het FIFA- en UEFA-reglement". De derdeklasser, die uiteraard snel hoopt te stijgen, heeft ook een klacht ingediend bij de Belgische mededingingsautoriteit.

"Het voorstel houdt in dat de eerste drie clubs uit derde klasse zouden stijgen naar de eerste amateurklasse, maar dat is dus nog altijd het derde niveau. Alle andere clubs zouden dan zakken naar de tweede amateurklasse. Dat aanvaarden wij niet", klinkt het bij Beerschot.

"Wij hebben dit jaar zware investeringen gedaan om in het komende seizoen te kunnen promoveren naar tweede klasse. Voor een club als de onze moet er toch een mogelijkheid voorzien worden om naar tweede klasse te stijgen."

Het kort geding zal wellicht weinig uithalen, want Beerschot startte de rechtszaak te laat op. De club vroeg de stopzetting van de procedure en de stemming, maar die was op dat moment al gebeurd.

Een schematisch overzicht van de hervorming