• home
 • video
 • pas verschenen

  Le Mans 1955: de zwaarste crash in de geschiedenis van de autosport

  84 mensen stierven in Le Mans in 1955.

  Op 11 juni 1955 lieten 83 toeschouwers en 1 rijder het leven bij een bijzonder zware crash tijdens de 24 uur van Le Mans. De beelden zijn huiveringwekkend. Bij Radio 1 legt autocoureur Bas Leinders uit hoe de crash gebeurde en welke gevolgen die had.

  Beelden van de crash in Le Mans in 1955

  Leinders: "Brokstukken vlogen het publiek in"

  Rond het circuit van Le Mans hadden zich volgens schattingen zo'n 250.000 autofans verzameld. Ze werden van het circuit gescheiden door enkele stapels hooibalen toen het grootste drama in de autosportgeschiedenis gebeurde.

  "De race was enkele uren aan de gang", legt Bas Leinders uit. "Toen reed vlak voor de pitlane Pierre Levegh, die in zijn Mercedes om de leiding streed, achterin bij een Auston Healey en vloog de lucht in."

  "De brokstukken vlogen het publiek in, net in een zone waar heel veel mensen stonden. Toen zijn meer dan 80 mensen overleden."

  "Ook Levegh zelf stierf. Hij werd uit de auto gekatapulteerd omdat hij geen gordel aan had. Dat was met opzet zo, omdat de rijders dachten dat ze zo sneller uit een brandend wrak konden raken."

  "Mercedes trok zich terug, maar de race ging daarna trouwens voort. De organisatie was bang dat het publiek dan massaal naar huis zou gaan en de wegen zouden dichtslibben. Dat had het voor ambulances onmogelijk gemaakt om af en aan te rijden."

  "Als gevolg van de crash werd in eerste instantie in veel landen autosport verboden. Daarna werd weer geracet, maar werden de circuits veiliger gemaakt voor de toeschouwers. Behalve in Zwitserland, daar is autosport sindsdien nog altijd verboden."

  Het tastte de populariteit van Le Mans niet aan. "Het blijft enorm populair. Het is de belangrijkste race ter wereld, maar de sport blijft wel gevaarlijk. Ook 2 jaar geleden was er nog een dodelijk ongeluk met de Deen Allan Simonsen."

  Gesprek met Bas Leinders

  Meer video van de crash in 1995